Парастос Јовану Дучићу

Споменик Јовану Дучићу

Дана 7. априла 1943. године у Гери, држава Индијана, преминуо је познати српски песник, дипломата и обновитељ Српске народне одбране у Америци – Јован Дучић. 

Његово дело остало је његов највећи споменик, а Српска народна одбрана и њени пријатељи помогоше и учинише да се испуни песникова жеља из тестамента и буде сахрањен у родном Требињу, у Херцеговини. 

Наше сећање и почаст Јовану Дучићу обележено je у суботу 9. априла 2016. парастосом у Манастиру Св. Саве у Либертвилу, где је песник био сахрањен пре него што су његови земни остаци пренети у Требиње. Ту ванвременску улогу преузео је на себе наш сабрат у СНО и велики добротвор целог Српства г. Бранко Тупањац, чијом заслугом је изграђен прелепи манастир Херцеговачка Грачаница на брду изнад Требиња, тако да је могла да се испуни последња жеља српског песника да буде сахрањен на видиковцу свог родног града како би га обасјавла „јутра са Леутара“. 
Парастос су служили свештеници Новограчаничке-средње-западноамеричке митрополије са благословом Њ. П. епископа Г. Лонгина. После парастоса диван говор о песнику и дипломати Јовану Дучићу, Херцеговцу и великану Српства и српске поезије, одржао је о. Петар Саиловић. 

Иако молитвено сећање у виду парастоса ни Михајлу Пупину ни Јовану Дучићу није било посећено у великом броју, СНО сматра за своју моралну дужност да  их одржи, а надамо се да ће следеће године бити више посећено.

Галерија

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.