Одржана седница Централног одбора СНО

Седница Централног одбора СНО у Америци започела је свој рад у овој календарској години 26. марта са почетком у 13 часова у седишту наше организације у Чикагу. Састанак је отворен молитвом, а затим је уследила добродошлица и усвајање дневног реда. Извештај председника Небојше Живковића дао је пресек свих активности СНО и њеног руководства од претходне седнице Централног одбора до данас. Такође, председник се осврнуо и на рад органа СНО и Месних одбора широм Америке.

• 22. октобар 2015: Писмо Српске народне одбране у Америци међународној организацији УНЕСКО: Поводом прихватања препоруке за пријем тзв. државе Косово у међународну организацију за заштиту културног наслеђа УНЕСКО Српска народнa одбранa у Америци је упутила писмо протеста организацији.

• Вече посвећено фолклорној групи Слобода: У петак 28. новембра 2015. године, са почетком од 19:00 часова у просторијама Српске Народне Одбране у Чикагу одржано је вече посвећено часопису и Фолклорној групи под истим називом - „Слобода”.

• Српски филмски фестивал: 4. децембра 2015. у чикашком предграђу Росемонт отворен је Српски Филмски Фестивал. Српска Народна Одбрана у Америци помогла је приказивање филма Радоша Бајића ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ и била је спонзор Српског Филмског Фестивала у Чикагу. Председник Српске НАродне Одбране у Америци Небојша Живковић обратио се присутнима кратким говором пре пројекције филма и подсетио присутне о улози СНО у животу Срба у Америци.

• Празнични пријем у представништву Србије у Чикагу: У Генералном конзулату Републике Србије организован је 17. децембра пријем поводом новогодишњих и божићних празника, а то је била прилика да се окупе и упознају и представници српског расејања. Пријему је присуствовао председник СНО и Генерални Секретар.

Свечани пријем је приредио конзул-жеран г. Дејан Радуловић са супругом Специјални гости на овом свечаном пријему били су истакнути концертни виолиниста Стефан Миленковић и тв-водитељка Тања Бабић.

• Слава Републике Српске у Чикагу: У свечаној сали Саборног храма Васкрсења Христовог у Чикагу у суботу 16. јануара прослављена је Крсна слава Републике Српске, Свети Стефан. Међу присутнима било је доста чланова Српске Народне Одбране .

На свечаности поводом прославе Дана Републике Српске уручен је постхумно додељени Орден Његоша бившем дугогодишњем председнику Српске народне одбране у Америци Славку Пановићу, који је, уз захвалност председнику РС Милораду Додику, Скупштини и народу, уз емотивни говор примила његова супруга Марија са породицом

• Дан Србије у Чикагу: Свечаност одржана на централном тргу града Чикага уз подизање српске заставе на јарбол градске скупштине. Дан државности Републике Србије свечано је прослављен у уторак 16. фебруара 2016. године у Daley Center Plaza у Чикагу. Прославу је организовао Генерални конзулат у сарадњи са градом Чикагом.

Прослава је почела интонирањем химни САД и Србије. Током интонирања химне Србије, на јарболу испред Daley Center Plaza је свечано подигнута застава Републике Србије. Присутним гостима, међу којима су били представници америчких органа, конзуларног кора, представници српских организација и удружења, обратио се пригодним говором конзул Србије г. Радуловић.

Делегација Српске народне одбране коју су предводили председник Небојша Живковић и генерални секретар Петко Петровић била је присутна свечаном чину подизања српске заставе и прослави државности модерне Србије као свој дуг према свима онима који су је стварали и за њу се борили јер је и она својим столетним деловањем била значајни чинилац тих процеса у 20. веку.

У четвртак 18. фебруара у Конзулату Републике Србије одржана је још једна прослава Дана државности Србије, на којем је такође присуствовало пар преставника СНО

• Oбележена пета годишњица хуманитарног рада Сабора крајишких Срба: У Спомен Дому Ђенерала Драже Михаиловића у граду Шерервилу, савезна држава Индиана, 20. фебруара 2016 године свечано је обележена пета година хуманитарног деловања Сабора крајишких Срба. СНО имала своје представнике.

• Слава Српске Братске Помоћи, Сретење, одржана је 21. фебруара на којој је присутвовало је више чланова СНО

• Господин Саво Штрбац је био 27. фебруара 2016 год. у просторијама Српске народне одбране у Чикагу одржао јавну Трибину на тему „Српска Крајина јуче, данас, сутра“ и пресуда хашког Трибунала. Посета је била врло добра са пуно питања из ове области

• ОДРЖАН ПАРАСТОС МИХАЈЛУ ПУПИНУ: Парастос Михајлу Пупину, оснивачу и првом председнику Српске народне одбране и уваженом светском научнику и великом српском родољубу, на годишњицу његовог упокојења, одржан је у суботу 12. марта 2016.г у 10:30 сати пре подне у манастиру Нова Грачаница, на Трећем језеру, близу Чикага.

Остале активности и посећеност другим догађајима: Српска Народна Одбрана у Америци честитала је аутору-уреднику г. Александру Саши Жигићу ШЕСТУ годишњицу „Радио Авале“ и ПЕТОгодишњицу телевизијске емисије “Разгледница из Америке», коју су прославили 3. октобра. Такође, похвалили смо и емисије Српске Телевизије Тамаре Весне. Све је то значајно за Србе у Америци. Учествовали смо на Освећењу Четничког барјака у манастиру Нова Грачаница. Учествовали и на састанку са управом Музеја Свети Сава. Добили смо одговор на наше писмо међународној одрганизацији Унеско, који је објављен у нашем листу.

Поднели смо пројекат Српски Инфо Центар, за суфинансирање око $1700,00 од Министарства спољних послова.

Тема месних одбора била је врло важна и главни задатак СНО је рад на јачању пре свега одбора ван Чикага. Одбор у Детроиту је изабрао нову управу, а генерални секретар Петко Петровић је био на састанку у Детроиту са садашњим председником Перком Стаматовићем. Одбор у Лас Вегасу је изабрао нову управу. Направљена је иницијатива да се обнови одбор на Флориди, у Норт Порту. Послато је пуномоћје како би се оживео и поново покренуо овај одбор.

У односу на наш лист «СЛОБОДА» евидентирано је побољшање квалитета листа, измене у дизајну и додатак стране у боји на насловној страни.  Рад на прикупљању квалитетних репортажа и чланака, као и написи о догађајима у српској заједници у Чикагу и широм Америке у циљу информисаности треба да буду посебан задатак. Уз све то, изналазе се решења да се смање трошкови а повећају приходи. Успела је наша кампања да се рекламе у листу наплаћују одмах без изузетака. И овом приликом захваљујемо се спонзорима и пријатељима «Слободе» који се оглашавају у нашем листу. Такође, примили смо приличан број нових претплатника, али акцију и даље настављамо како би довели лист да се сам издржава.

Трећа тачка је био финансијски извештај који је поднео благајник Мића Антонијевић са активностима од првог јуна 2015. до марта 2016.  Детаљан извештај у штампаној форми достављен је присутнима. У протеклом периоду налазимо се, и поред свих трошкова, у финансијском плусу. Издвојени су порасли трошкови поштарине и пореза на некретнине СНО.

После детаљног извештаја благајника, рачуновођа Раде Раковић је појаснио да је његов део посла да прима новчана средства и уписује у књиге док благајник врши сва плаћања у име СНО.

Председник Небојша Живковић је предложио 25. и 26. јун за одржавање Конгреса и Видовданске прославе. Такође ови датуми су усаглашени и са породицом почившег почасног председника Славка Пановића. Предлог је усвојен да Конгрес почне у 9 сати ујутру у суботу 25. јуна у сали манастира Нова Грачаница, а потом и да се одржи парастос у 11:45, а касније да се конгрес настави.

У недељу 26. јуна Видовданска прослава ће се одржати у свечаној сали манастира Нова Грачаница. Тога дана Света Архијерејска Литургија почиње у 10 сати ујутру.

После датума прешли смо на договор око организовања Видовданске прославе и избора главних говорника. Предложен је специјални гост, а име не бисмо објављивали док се не потврди долазак. Сви су се сложили са том идејом.

Др Првослав Андрејевић је предложио да се у наредних недељу дана сви који имају неку идеју јаве путем електронске поште.

Председник Небојша Живковић је напоменуо да је до сада највећу улогу у организацији Ђурђевданског Уранка имао Месни одбор СНО из Либертивила и упитао је присутне представнике тог одбора председника Предрага Бурсаћа и секретара Драган Селаковића да ли се примају да и даље буду домаћини уранка. Пошто је то потврђено, Драган Селаковић је предложио да ове године Ђурђевдански уранак одржимо у недељу 8. маја на манстирском имању Нове Грачанице.

Под тачком разно дискутовало се о побољшању комуникације у оквиру наше организације и одбора, као и осавремењивању листа «Слобода». Због унапређења комуникације још једном је напоменуто да ће састанци СНО бити најмање једном месечно сваке прве недеље у месецу у 13 часова.

Састанак је закључен молитвом.

Штампа