sloboda-baner

Из најновије Слободе

 • Слобода 2169

  Природа међународних односа XXI века

  Пише: Срђа Трифковић

  Срђа Трифковић

  Крајем друге деценије XXI века међународне односе карактерише хронична нестабилност. Од Источне Европе и Балкана преко ширег Блиског Истока и Централне Азије до Јужнокинеског мора и Корејског полуострва, присутна је растућа опасност од заоштравања постојећих и избијања нових сукоба. Могућност нагле, неконтролисане ескалације услед погрешног прорачуна или ирационалог импулса доносилаца одлука, већа је данас него у било ком тренутку од кубанске ракетне кризе пре 55 година.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  The Russian Revolution, a Century Later

  Срђа Трифковић

  A hundred years ago, in the early hours of November 7, 1917, the Bolsheviks grabbed power in Petrograd. Within weeks they took advantage of Russia’s collapsing political and social structure to impose control over the country’s heartland. The result of the coup was a tragedy of world-historical proportions. A vibrant, flourishing culture was destroyed amidst a bloodbath one hundred times worse than the terror in France in the 1790’s.

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Спомен музеј Иве Андрића у Београду

  Пише: Марина Дабић

  marina dabic

  • Ни 42 године после смрти јединог нашег нобеловца, јавност у Србији не зна многе важне детаље из његовог живота, попут оног да је поклонио целокупан износ (данашњих око милион евра) Нобелове награде • 

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Прича о двојици српских владика

  Пише: Никола Марић

  Никола Марић

  Убрзо после такозване ’’арондације’’ или реорганизације у Српској православној цркви у Америци и Канади сазнао сам да наша Српска православна црква Светог Саве на Валингс путу није више била у саставу Новограчаничке епархије у Чикагу и владике Лонгина него под јурисдикцијом владике Митрофана који је управљао Источним делом Америке.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  The Saga of Two Serbian Bishops

  By Nikola Maric

  Shortly after the so called “Arondacija”, or redistribution in the Serbian Orthodox Church in America and Canada I found out that our Cleveland St.Sava Church on Wallings Road no longer belonged with the New Gracanica in Chicago and its Bishop Longin but with Bishop Mitrofan who administered the Eastern part of America.

  Опширније...

 • Liberty 2169

  Mihailovich against Romel

  By Miloslav Samardzic

  Милослав Самарџић

  ON FILE: Lesson 3: Sabotage and Diversions during the “Battle for Supplies”

  Опширније...

 • Слобода 2169

  Словеначка антисрпска пропаганда

  Пише: Александар Петровић

  Политичка и ратна пропаганда у словеначким листовима „Slovenec“ и „Ilustrirani glasnik“ илити Како су неки видели српску војску у Великом рату

  Опширније...

Слобода 2167

“Босански Американци” против Драже

Пише: Милослав Самарџић

Милослав Самарџић

Негде почетком августа ове године, Фејсбук група ’’Босански Американци’’, гласило ’’Босанске организације у Америци’’, покренула је питање илегалног рушења или законитог уклањања споменика генералу Дражи Михаиловићу у Либертвилу.

Неки су се изјашњавали за прву, али превагнула је друга опција. Онда су петицијом сакупили око 6.000 потписа и крајем августа послали писма сенаторима Ричарду Дарбину и Темију Дакворту, конгресмену Бредлију Шнајдеру, гувернеру Илиноиса Брусу Раунеру, градоначелницима Либертвила и Чикага, амбасади Босне и Херцеговине у Вашингтону, као и Министарству спољних послова и председнику Босне и Херцеговине.

У образложењу захтева да се уклони споменик, ’’Босански Американци’’ за ђенерала Дражу кажу да је био ’’неофашиста’’, који је основао ’’терористичку’’ четничку организацију. Према њиховим тврдњама, та организација је била узор др Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу, а последње две деценије четнике подржава и влада у Београду. Сем тога, кажу, београдска влада ’’има своје лобисте који су дубоко укорењени у америчкој политици’’.

Образложење захтева има 17 страница и, заправо, представља један историјски елаборат, али писан тако да у њему нема ни једног тачног податка. Ту се цитира пропаганда социјалистичке Југославије, употпуњена наводима тзв. невладиних организација, попут Хелсиншког одбора за Србију. Тако, они тврде да су четници убили ни мање ни више него 100.000 људи, али да Срби, укључујући и све београдске владе током последње две деценије, манипулишу историјским чињеницама. Основ манипулације је ’’Мисија Халјард’’, тј. тврдња четника да је то била једна од највећих акција спашавања оборених савезничких пилота иза непријатељских линија. ’’Босански Американци’’ кажу да четници нису спасили преко 500, већ 356 оборених пилота, а да су их највише спасили југословенски партизани - 795.

Дефиницију четника и партизана преузимају од Хелсиншког одбора. Према тој дефиницији, партизани су били мултиетнички покрет отпора, под вођством Јосипа Броза Тита. Они су окупљали Хрвате, Босанце, Јевреје, Роме, Словенце, а на крају и Србе. С друге стране, четници су били српска националистичка организација под командом ’’наци-колаборатера’’ Драже Михаиловића, који је због тога и погубљен од стране ’’српске владе’’, 1946. године.

Ако не званично, ово је барем полузванично, а свакако веома распрострањено, тумачење Другог светског рата у муслиманском делу Босне и Херцеговине. Савремени сарајевски историчари сматрају да су у том рату Хрвати били усташе, Срби четници, а само они - босански муслимани - партизани, подразумевајући да су партизани онакви какви су приказани у филмовима из Титовог доба (који се, сем у Београду, репризирају и у Сарајеву).

Дакле, они занемарују податак да је Тито био комуниста, као што с друге стране прећуткују Дражин чин, министарски положај у влади једне савезничке земље, факат да су четници били једина легална војска у држави - Југословенска војска, као и факат да је Дража рехабилитован и да се сматра неосуђиваним лицем.

Такође, они не желе да знају да су партизани били мањина (25.000 у целој земљи августа 1943. године) и да су у партизанским редовима најбројнији били Срби (15.000 од тих 25.000).

Специјално, они скривају ноторну чињеницу да је већина босанских муслимана стала уз Хитлера, коме је дала највише војноспособних мушкараца, прво у формацијама НДХ, а касније у две СС дивизије (’’Ханџар’’ и ’’Кама’’).

Разуме се, њих не занима ни то што су формације НДХ починиле геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Према сведочењима њихових савезника, на пример Хитлеровог специјалног опуномоћеника за Балкан, др Хермана Нојбахера, само до јесени 1943. године убили су око 750.000 Срба. На то су Срби, у извесним случајевима, кретали у одмазде. После рата, комунисти су систематски пописивали све жртве четника, и дошли су до имена 8.000 убијених муслимана, у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Старом Расу.

Пошто игноришу све ове податке, укључујући и цифре, они никада нису дошли до питања: Зашто је била толико велика разлика између броја убијених Срба и броја убијених муслимана?

Ево одговора: Зато што се Дража, као и његова војска, понашао морално и професионално, забрањујући одмазде над недужнима. Он је био у могућности да нареди: ’’Око за око, зуб за зуб’’, али то није учинио. Да јесте, половина ’’Босанских Американаца ’’ данас не би постојала и због тога та организација треба, у ствари, да подигне Дражи још један споменик. Други разлог због ког би они требало да славе Дражу је тај што је, све до последње фазе рата, више њихових предака било за Дражу, него за Тита. Тако би остало и на крају рата, да је исход био другачији. То је потврдила америчка Мисија ’’Ренџер’’, под командом пуковника Роберта Мекдауела. У јесен 1944. године, када је са Дражом дошао у северну Босну, Мекдауел је веровао да ће се на територију Краљевине Југославије искрцати Западни савезници, а да ће се после рата питање власти решити на слободним изборима, на којима комунисти не би имали шансе. Зато је Мекдауел говорио муслиманским лидерима да сви приђу уз генерала Дражу Михаиловића. У тим деловима Босне они су то и учинили.

Међутим, јасно је да овде нису у питању историјске чињенице, већ политика. Зато ’’Босански Американци’’ цитирају и бившег председника Клинтона, кога памтимо и по томе што се није много обазирао на историјска факта. Поред осталог, Клинтон је својевремено изјавио да су Срби изазвали и Први и Други светски рат.

Тако је случај са спомеником ђенерала Драже својеврстан тест, који ће показати колико су данас у Америци утицајне екстремне левичарске групе. Ово нарочито стога што знамо да је Дражу у прошлости славило неколико америчких председника и велики број утицајних политичара. Специјално, када је реч о Дражином споменику у Либертвилу, када је реновиран, поново откривен и освећен, 31. августа 1975. године, почасну стражу, уз чланове Организације српских четника ’’Равна Гора’’, давала је и једна јединица америчке Националне гарде. На крају те церемоније, на којој су се, у маси од преко 1.000 људи, нашли и многи српски прваци у Америци тога доба - од епископа Дионисија до председника Организације Томице Иванчевића и председника Српске народне одбране др Уроша Сеферовића - америчка Национална гарда је одала пошту Дражи почасним плотуном.

У то време, када су амерички конгресмени и сенатори захтевали да се Дражи подигне споменик и на јавном земљишту у центру Вашингтона, нико није могао ни да сања да ће неко, и то потомци усташа и есесоваца, једног дана тражити уклањање постојећег споменика славном генералу.

Наравно, никоме није било на крај памети ни да ће америчке оружане снаге, тада у ставу мирно поред Дражиног споменика, четврт века касније бацати бомбе на Србе.

Срећом, најнижа тачка у америчко-српским односима је за нама. Данас високи амерички политичари, попут Тексашанина Поа, изјављују да је бомбардовање Срба било велика грешка Америке, док неки други амерички политичари, што је од посебног значаја за ову причу, већ дуги низ година покушавају да поправе односе са Србима управо кроз дело ђенерала Драже. Тако, они редовно одлазе у Прањане и дају афирмативне изјаве о Дражи.

За ову тему од значаја је и искуство дописника ’’Слободе’’ др Срђе Трифковића, коме је 2011. године невоље правила организација босанских муслимана позната као „Канадски институт за истраживање геноцида’’. На захтев овог Института, Канада је 24. фебруара 2011. године депортовала др Трифковића из Ванкувера, где је ишао да држи предавање српским студентима, у Сијетл. Срђа Трифковић је тужио владу Канаде и добио је спор. Међу осталима, помогли су му, као сведоци, бивши канадски амбасадор у Београду Џејмс Бисет, бивши командант УНПРОФОР-а у Босни канадски генерал Луис Мекензи, бивши дописник ’’Њујорк тајмса’’ и високи чиновник Бушове администрације Дејвид Бајндер и амерички пуковник Роналд Хачет.

Тада није био у питању Дража, већ нешто много актуелније и са неизвеснијим исходом: Др Трифковић је оптужен да негира ’’геноцид у Сребреници’’. Јер, док се против Драже није изјаснио ни један страни, а од 2015. године ни домаћи суд, мантра о геноциду у Сребреници успостављена је управо у једном међународном суду, који поред осталих финансирају и Америка и Канада. Па ипак, канадски суд је пресудио у корист слободе говора.

Занимљиво је да је на страну др Срђе Трифковића стала и позната америчка левичарска активисткиња, Диана Џонстон. Ево шта је она тим поводом написала:

’’Опис масакра у Сребреници као `геноцида` није чињеница, већ тумачење. А тумачење зависи од питања нечије намере. Неким посматрачима, укључујући и мене, кривично дело геноцида подразумева намеру истребљења становништва и не може се извести без уништавања жена и деце. Међутим, српске снаге које су освојиле Сребреницу, помогле су женама, деци и старијима да напусте ратну зону ради сигурности. Егзекуцију заробљених војноспособних мушкараца је много веродостојније објаснити осветом или жељом да се ослабе непријатељске снаге. Ово би заиста био злочин, али не и `геноцид`. Међународни кривични суд за бившу Југославију (Хашки трибунал) у Хагу, који су у великој мери финансирале и попуниле државе НАТО-а, које су током босанских грађанских ратова држале страну муслиманима, масакр у Сребреници прогласио је `геноцидом` тако што је редефинисао тај термин. Трибунал, са три судије, прихватио је теорију да су убијањем мушкараца Срби хтели да изврше локализовани `геноцид`, пошто се у том `патријархалном` друштву жене неће вратити без својих мушкараца. Али, ово није оно што већина људи разуме под појмом `геноцид`. Пресуда Хашког трибунала суптилно је преварила јавност, пружајући оправданост НАТО интервенцији у бившој Југославији против Срба, означавајући их одговорнима за `геноцид`.’’

У изјави за ’’Слободу’’, о случају споменика ђенерала Драже, др Срђа Трифковић каже:

’’Кампања оцрњивања лика и дела ђенерала Драже Михаиловића непрекидно траје већ 75 година. Њени главни носиоци - од краја 1941. па све негде до позних осамдесетих година прошлог века - били су српски комунисти, они исти који су јула 1946. године били Дражини џелати. Са дискредитовањем партизанских митова крајем 1980-тих, а потом и распадом Југославије, ту улогу преузимају српски непријатељи, потомци верних нацистичких савезника - из кољачких постројби Усташке војнице и фиреру заклетих СС дивизија `Ханџар` и `Кама`.

...

Комплетан текст у Слободи

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2017 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.