sloboda-baner

Слобода 2166

За Невену нема запослења

Пише: Никола Марић

Никола Марић

Била је врло слатка девојчица, љубопитљива, бистра, духовита, пристојна, лепо одгојена млада дама. У школи су се ређали успех за успехом. 

Када је прерасла у тинејџера показало се да ни њен лепушкаст изглед није могао да се не примети. Мислио сам сам у себи: Када Бог некога обдари заиста га обдари. Не знам да ли сам такође поменуо колико је била духовита ова млада дама? Једнога дана док је боравила код нас а ми сви требало да одемо од куће замолили смо  Невену да нам причува кућу, а она ће као из топа: - Нема проблема, лајаћу!

Да би били сигурни да Невена добије сав потребан алат за будуће изазове њени родитељи су је били послали у Америку да заврши велику матуру. Похађала је једну од престижнијих приватних школа овде у Кливленду и пролазила као врућ нож кроз маслац. Наравно, помогла је и чињеница да је одлично владала енглеским језиком и пре доласка у Америку.

По успешном завршетку гимназије Невена се вратила кући у Републику Српску и почела студије медицине. Имала је жарку жељу да заврши студије и нађе запослење као доктор медицине или у Бањој Луци, или негде у близини тога града.

Пролазили су дани, недеље, месеци и године, све без успеха. Никако ми није ишло у главу да би један свршени лекар имао проблема да нађе запослење, поготово због тога што силни млади стручњаци, укључујући ту и лекаре, масовно напуштају своју земљу и траже срећу у иностранству. Када су изгледи за запослење постали све мање и мање реални Невена је чула да Немачка, Аустрија и Норвешка примају младе лекаре из Србије и Републике Српске па је почела да учи немачки језик. Ипак се још увек надала да ће баш ту код куће да нађе место и почне своју лекарску каријеру.

Сетио сам се да су ми били лично познати неки политичари из Републике Српске који су током своје посете Америци били наши гости у не тако давној прошлости, људи као господа Мирко Шаровић и Младен Иванић, да наведемо њих неколико. Хтео сам да се обратим овим људима да помогну Невени, нарочито Младен Иванић који још увек заузима важну позицију у влади Босне и Херцеговине. Чак сам био набавио електронску адресу и телефоне ове господе, али је све пало на глуве уши. Људи су ми говорили да сам много наиван. Изгледа да је важно да припадаш некој политичкој странци да би добио запослење у Републици Српској! Не личи ли вам ово на време „друга Тита“?

Нисам престао да се распитујем и покушам да помогнем овој девојци, а људи ми рекоше да запослење кошта пара, много пара!

Невена не припада ни једној политичкој странци и нема пара, а њена мајка је удовица са оскудним примањима и не може да плати да јој се кћи запосли.

Речено ми је да само господин Додик може да помогне Невени да нађе запослење и започне своју лекарску каријеру. Не знам председника Додика, а сигуран сам да ни он за мене никада није чуо, а још мање за Невену Ковачић из Бање Луке.

Зар не би било лепо када би, из неких чудних разлога, господин Додик прочитао овај чланак у ’’СЛОБОДИ’’ и позвао Ковачиће и питао за младог доктора Невену? Када би се тако нешто догодило могао би да се снима филм и оповргну све гласине о корупцији службеника и политичара Србије и Републике Српске.

Увек сам био сањалица, али ме ова идеја да помогнем овој младој (не више тако младој!) лекарки да добије посао и лечи људе у свом родном граду Бањој Луци никако не напушта.

...

Комплетан текст у Слободи

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.