Слобода 2166

Нова режимска превара

Пише: Срђа Трифковић

Срђа Трифковић

Доласком „напредњака“ на власт 2012. године, било је само питање дана када ће се десити привођење процеса издаје крају. То је све давно планирано од оних који су их довели на власт. Успели су за пет година да униште дух отпора и поноса који је опстајао у српском народу, да Србију срозају на ниво криминала, ријалитија и издаје, а у завршној фази одрицања од Косова траже саучеснике за једну прљаву, издајничку работу.

 

У принципу, једна свестрана дебата о националној стратегији Србије у целини – а посебно о политици према Косову и Метохији – била би пожељна и потенцијално корисна. Основни предуслов за такав свестрани форум морао би да буде одсуство унапред зацртаних исхода и већ донетих одлука за које се само тражи покриће. Председник Србије Александар Вучић још увек није јасно изнео када ће и у којем формату почети унутрашњи дијалог о Косову, који је он покренуо, али је циљ јасан. Његова намера је да јужну покрајину скине са дневног реда признањем статуса кво као свршеног чина, а да притом одговорност за такав потез подели са учесницима у дијалогу

Вучић каже да је добро чути различита мишљења, „од оних која смо чули од Шешеља с Лазаревим клетвама, до Тадића са столицом (независног Косова) у Уједињеним нацијама, а из Владе бар три различита предлога. Добро је да су се људи отворили да говоре шта мисле. А онда ћемо сви заједно да седнемо и да с грађанима разговарамо, да видимо шта је то што је реално, шта је то што је могуће, а шта је оно што не можемо и не смемо да изгубимо никако”, поручио је Вучић. Он је притом изјавио да себе види као правог човека за решавање питања Косова јер, каже, нема личних амбиција и да је дебата за све добра, без обзира на резултат. „Желим да Србија крене новим путем и да отворено и поштено разговарамо о решењу за Косово“, изјавио је у интервјуу швајцарском дневнику „Блик”, додајући да се мора постићи да „Срби и Албанци живе у миру и пријатељству”.

Своје ставове изнели су за сада малобројни експерти и политички аналитичари. Професор права, академик Тибор Варади оцењује да „линија испод које се не смеју спустити српски интереси јесте територијална и персонална аутономија за Србе на Косову и Метохији”. Примећује да је „консензус мало вероватан, али унутрашњи дијалог о будућности Косова и Метохије је веома важан, пре свега да би се јавност упознала са чињеницама”.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да би „трајно решење које би укључивало и одрицање од дела територије, српска тиха, али доминантно патриотска јавност могла да прихвати једино као део ширег пакета који би укључивао поделу територије КиМ и решење питања Републике Српске”. Он сматра да апсолутни консензус није могућ, али да се може доћи до преовлађујућег друштвеног става и критичне масе која би стала иза таквог решења.

Званичан став Српске православне цркве поводом јавног позива председника Вучића на дијалог о будућности Косова и Метохије одредиће Свети архијерејски синод. Ипак, патријарх Иринеј је пре неколико дана апеловао на „државнике Србије” да никада не дају сагласност на отуђење Косова и Метохије јер, како је упозорио, „оно што се силом узме, то се и врати, оно што се поклони некоме, то је за свагда изгубљено, а то Срби и Србија не смеју дозволити”.

Као што се могло очекивати, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић сматра да није реч о одлуци Србије да призна Косово, јер до тог признања и до тог става „треба да дођу наша деца на један нормалан начин”, већ о томе да се престане с блокадом Косова на путу чланства у свим међународним институцијама, укључујући УН. По њему треба разговарати и с косовским Албанцима и на сто ставити потребу и Београда и Приштине да што пре учине живот нормалним и спремност да заједно радимо.

Насупрот Јовановићу, председник радикала Војислав Шешељ је категоричан: „За мене је тај дијалог завршен. Нема више дијалога, већ остаје само Лазарева клетва за оне који издају Косово. Нема шта да се расправља и дефинише, већ да се зна да не сме да се призна независност Косова, улазак КиМ у УН, као ни у друге међународне организације“.

Став аутора овог текста је заснован на Уставу, праву и правди. Не треба прихватити никакав ”дијалог” са Вучићем. Његов позив, као и све што он говори и обећава је фарса и режирани монолог. Док се са једне стране јуначи да је сам спреман да донесе све тешке ”одлуке”, овде се види да је у ствари агресивна кукавица, која ”дијалогом” жели да прекрије своје издајничке трагове и да нађе саучеснике за поделу одговорности. За све српске родољубе, основне поставке у вези Космета треба да буду јасно дефинисане:

1. Косово и Метохија је саставни и неодвојиви део Републике Србије, који је тренутно окупиран.

2. Нико нема права да потпише обавезујући документ који ће правно отуђити ма који део територије Републике Србије.

3. Такозвани Бриселски споразум мора да буду раскинут, јер је направљен одлуком једног човека а на штету српског народа. Споразум о придруживању са ЕУ треба да буде раскинут јер се показао штетним по српске интересе, и не треба дозволити да сходно његовим одредбама странци купују српско плодно земљиште, шуме и ливаде.

4. Сви преговори у вези Космета морају да се врате у Савет безбедности УН, где им је једино од почетка било место, уколико не буду потпуно прекинути.

5. У контексту осмишљене националне стратегије, треба прекинути погубне преговоре о придруживању ЕУ, јер је од почетка тих разговора Србија уцењивана и предавала део по део свог суверенитета и националних интереса. Од почетка разговора о придруживању, услов је био да се Србија сложи да потпише правно обавезујући документ о признавању независности Косову. Преведено са орвеловског језика, преговори о ”добросуседским односима” су преговори о правном отцепљењу дела територије Републике Србије.

Доласком „напредњака“ на власт 2012. године, било је само питање дана када ће се десити привођење процеса издаје крају. То је све давно планирано од оних који су их довели на власт. Успели су за пет година да униште дух отпора и поноса који је опстајао у српском народу, да Србију срозају на ниво криминала, ријалитија и издаје, а у завршној фази одрицања од Косова траже саучеснике за једну прљаву, издајничку работу.

...

Oстатак текста у Слободи

Штампа