sloboda-baner

Онај српски дух од пре сто година

Пише: Никола Марић

Никола Марић

Листа градова који основаше пододборе Српске народне одбране, коју је сачинио и документовао ’’’Свет Срба Сједињене Државе Америке“

Прошле године смо прославили стогодишњи рођендан Српске народне одбране у Америци. Многе организације не могу да се похвале таквим јубилејом, а ако и могу оне преживе много промена и модификација. Време и догађаји узму своје, а историја и политика највећи су фактори у тим променама.

Окружени већином непријатељских и ратоборних суседа српски народ није увек успевао да се одупре нападима и сачува своје парче земље. Неки од њих су једноставно напустили огњишта и потражили неко друго место да савију своје гнездо и подигну фамилију. Иако је систем комуникација био много мање развијен и некада неприступачан обичном Србину изговорена реч ишла је од уста до уста и људи успели да дознају где се то налази та далека земља Америка где су могућности за успех биле безграничне, поготово ако је човек био вољан да тешко ради. Причало се да тим Американцима није било важно ком се Богу молиш, у коју цркву идеш, а још мање важно коју политичку странку помажеш.

И тако су многи Срби оставили удобности живота у својим фамилијама на Балкану и започели нови живот на овом од Бога благословеном континенту. Већина ових људи планирала је да заради неку пару и да се врати у Србију, Лику, Далмацију, Славонију, Војводину, Црну Гору, Босну и Херцеговину, или неки други део Балкана. Појединци су учинили како су планирали и вратили се кући, али већина њих је остала и довела своје породице у Америку. Са породицама донели су овамо своју веру, своје обичаје, свој српски дух који им је помагао у тешкој прошлости оно што су увек били, а то је да буду тешки радници, Богобојажљиви љубитељи својих породица.

Чим би постали мало бројнији наши људи би основали Српску црквено-школску општину, неку српску организацију у учинили све у својим могућностима да би своје нове домове осетили као оне које су напустили у ’’Старом крају’’, или нешто томе слично. Па када је Србији запретила могућност потпуног уништења од стране моћне Аустроугарске империје, Немачке и не тако моћне али увек досадне Бугарске наш велики научник и патриота професор Михајло Пупин оснује у Њујорку Српску народну одбрану, а ускоро затим никнуше као печурке широм Америке и Канаде месни одбори ове српске патриотске организације. Било је то 1914-те године, године када је аустријски престолонаследник Фердинанд одлучио да одржи војне маневре у Сарајеву, у Босни чије становништво је било већином српско и коју је само седам година раније Аустрија анектирала својој империји. Да би ствар била још увредљивија за српско становништво Босне аустријски престолонаследник је изабрао да одржи маневре на један од најсветијих српских празника, Видовдан. Надвојвода Фердинанд и његова жена буду убијени од стране Гаврила Принципа, Србина и члана организације ’Млада Босна’’, Србија буде оптужена за то убиство, нашто је уследио ултиматум који Србија није могла да прихвати, а остало је историја.

Срби посвуда прикључе се подухвату да помогну много слабијој Србији, а Српска народна одбрана у Америци сакупи око стотинучетрдесет хиљада долара помоћи, мобилизује око 20 хиљада добровољаца у Америци и пошаље их да помогну Србији у њеној праведној борби против моћне Аустроугарске, једном речју, Срби и пријатељи Срба оставише своје послове и фамилије да помогну Србији у њеној борби за опстанак.

Било би тешко дознати тачан број и место где су основани пододбори Српске народне одбране те 1914-те године, али захваљујући нашим вредним и способним Србима и пријатељима америчко-српског часописа ’Свет Срба’’, једног врло информативног и поштованог српскоамеричког двомесечника из Тусан, Аризона, сада знамо за скоро свако место у Америци и Канади одакле је пристигла помоћ Србији у њеним тешким данима Првог светског рата.

Није само Српска народна одбрана помагала српском подухвату током тога рата. Било је и разних других српских организација и појединаца из читаве Америке и Канаде које су похрлиле у помоћ Србији у борби против моћне аустријске империје. Разне друге српске, славонске, југословенске, црногорске организације дале су свој допринос, и, веровали или не чак су и неки Хрвати послали своје прилоге у новцу да се порази Аустро-Угарска империја. Наравно, било је то у време пре него што је хрватски квислинг и кољач Анте Павелић отровао извор који заувек спречио идеју братства између Срба и Хрвата.

Овде у Кливленду, Охајо, месни одбор Српске народне одбране био је међу првим одборима који се одазвао позиву Михајла Пупина, професора Колумбија универзитета, неколико деценија касније од дана када се један Србин по имену Кривокапић прошетао центром Кливленда у потрази за још неким Србином који се звао Граховац. Пре тога дана господин Кривокапић се најчешће дружио са Грцима, својом православном браћом. Било је то раних осамдесетих година 19-ог века, у време оснивања српске заједнице Кливленда.

Можеш да одвојиш Србина од Србије, Босне, Херцеговине, Славоније, Далмације, Лике, Баната, Бачке, Срема, Црне Горе, или било ког другог дела Балканског полуострва, али не можеш да га одвојиш од његове српске душе, ма где се он нашао. Србин ће да буде лојалан грађанин земље која му укаже гостопримство, али не тражи од њега да се одрекне своје православне вере, своје Крсне Славе, своје српске историје или свога наследства.

Ево, дакле, те листе градова који основаше пододборе Српске народне одбране, листе коју је сачинио и документовао ’’’Свет Срба Сједињене Државе Америке“, издање за мај-јун, 2014-те године;

 

Ђуно, Аљаска,

Тредвел, Аљаска,

Мајеми, Аризона,

Винкелман, Аризона,

Клир Крик, Калифорнија,

Сан Дијего, Калифорнија,

Ђексон, Калифорнија,

Ватсонвил, Калифорнија,

Пуебло, Колорадо,

Еро Рок, Ајдахо,

Варднер, Ајдахо,

ДеКалб, Илиноис,

Фејвил, Илиноис,

Фултон, Илиноис,

Пиорија, Илиноис,

Пулман, Илиноис,

Силвис, Илиноис,

Гери, Индијана,

Хемонд, Индијана,

Индијана Харбор, Индијана,

Индијанополис, Индијана,

Саут Бенд, Индијана,

Норвудвил, Индијана,

Балтимор, Мериланд,

Детроит, Мичиген,

Ајронтон, Минесота,

Минеаполис, Минесота,

Саут Сент Паул, Минесота, ,

Вирџинија, Минесота,

Ст. Луис, Мисури,

Анаконда, Монтана,

Бјут, Монтана,

Кимберли, Невада,

Тонопа, Невада,

Њуварк, Њуђерзи,

Акрон, Охајо,

Ешвил, Охајо,

Барбертон, Охајо,

Синсинати, Охајо,

Кливленд, Охајо,

Колумбус, Охајо,

Лорејн, Охајо,

Толедо, Охајо,

Портланд, Орегон,

Дукејн, Пенсилвенија,

Фарел, Пенсилвенија,

Ирвин, Пенсилвенија,

Лангелот, Пенсилвенија,

Лебанон, Пенсилвенија,

Лиђенир, Пенсилвенија,

Мкиспорт, Пенсилвенија,

Питсбург, Пенсилвенија,

Филаделфија, Пенсилвенија,

Вилмердинг, Пенсилвенија,

Јангвуд, Пенсилвенија,

Лид, Саут Дакота,

Галвестон, Тексас,

Бингам Кењон, Јута,

Мидвел, Јута,

Абердин, Вашингтон,

Бурнет, Вашингтон,

Гудвил, Вест Вирџинија,

Кеноша, Висконсин,

Милвоки, Висконсин,

Расин, Висконсин,

Вест Алис, Висконсин.

 

Покушајте да пребројите сва ова места, верујем да их има 68, а сви су помагали српску ствар.

 

...

Oстатак текста у Слободи

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.