Иринеј нишки нови патријарх

Иринеј нишки, нови српски патријархЗа новог српског патријарха изабран његово преосвештенство епископ нишки Иринеј.

За новог српског патријарха изабран је његово преосвештенство епископ нишки Иринеј. Звона на Саборној цркви огласила су се око 14.20 часова што је означило да је изабран 45. патријарх.

Новоизабрани патријарх Српске православне цркве Иринеј нишки рекао је да је његов избор била воља Божја и воља Светог архијерејског сабора.

"На ту тешку дужност изабран сам уз помоћ браће архијереја са којима ћу заједно носити бреме и све проблеме", рекао је владика Иринеј непосредно по избору.

Епископ нишки, Иринеј Гавриловић, рођен је у селу Видова код Чачка 1930. године. По завшетку гимназије, уписао се и завршио Богословију у Призрену, а потом и Богословски факултет у Београду. Пре 50 година, у манаситру Раковица, од његове светости Патријарха Германа, примио је монашки чин и добио име Иринеј.

Након тога на Свету Петку у цркви Ружица испод Калемегдана рукоположен је у чин јеромонаха. После постдипломских студија у Атини, постављен је за управника монашке школе у манастиру Острог.

По повратку у Призрен постављен је за ректора Призренске богословије. Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа његове светости патријарха српског са титулом епископа моравичког.

Годину дана касније изабран је за епископа нишког где се налази 35 година

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.