Дража Михаиловић је патриота

Дража МихајловићДокази - Слободан Марковић јуче шокирао историчаре документима Британаца, али и доказао да је процес Михаиловићу био монтиран, као и све до сада познате белешке са суђења. Командант Краљевске војске у отаџбини Драгољуб Дража Михаиловић је патриота, водио је разумну политику и није сарађивао са окупаторима у Другом светском рату, пише у тајном извештају британске обавештајне службе СОЕ из 1947. године.

Тајни документ, до сада непознат нашој јавности, представио је јуче на рочишту у процесу рехабилитације Драже Михаиловића председник Државне комисије за истину о убиству Михаиловића, историчар Слободан Марковић.

У неколико примерака

Он објашњава за Пресс да је судијама предочио документ „Тајна историја СОЕ", који је 1947. сачињен за потребе британских обавештајних служби, министарства силе и министарства спољних послова. Био је одштампан у само неколико примерака и чуван у тајности све до 2000. године.

- Део о Југославији чини око 50 страница, а сачинио га је професор са Оксфорда Вилијем Мекензи на основу извештаја британских официра за везу у краљевини Југославији. То су исти они британски официри који су били спремни да сведоче пред судом у корист Михаиловића, али суд њихове изјаве није узео као релевантне и није им одобрио сведочење. Њихово неприсуствовање, као и непојављивање пред судом америчких пилота није огрешење само за кривични поступак јер одбрана није била у могућности да позива своје сведоке, него би њиховим сведочењима био потпуно изгубљен смисао суђења - каже Марковић.

Председник Државне комисије је поред тог документа суду доставио и раније познате транскрипте седнице Британског парламента, дан пре убиства Михаиловића 17. јула 1946, у којима пише да је британски ратни војни министар Ентони Идн питао шта је Британија учинила за првог герилца у Европи против нациста генерала Михаиловића. То су све докази који треба да докажу да је пресуда генералу Михаиловићу као сараднику окупатора неосновано донета и да је била идеолошки мотивисана.

Фалсификат оригинала

На суђењу је доказано да 90 минута сачуваних аудио-записа не одговара званичном стенограму са суђења, односно да се јасно види да су неки одговори изостављани или скраћивани, тврди Слободан Марковић, чиме потврђује тезу да су сви до сада познати стенограми са суђења - фалсификат.

Марковић каже да је суђење генералу Михаиловићу био монтиран процес, што потврђује и допис тужиоца у том процесу Милоша Минића, који је као шеф Озне за Београд 1945. упутио ЦК КПЈ. Минић у том допису критикује хрватског јавног тужиоца Јакова Блажевића, који је сматрао да јавни тужилац има право да тражи документациони материјал од Озне.

Сваки дан литра ракије

- Минић саопштава да је Озна необично важан државни организам и да је неправилно да обавештава тужиоца о ономе што он захтева. Минић је заправо сматрао да су тужилаштво и суд обични продужеци партије и Озне. Суду смо представили и поједине делове досијеа Озне о Михаиловићевом адвокату Драгићу Јоксимовићу, у ком се види да је био помно праћен, као и сви његови пријатељи. Адвокат није питан да обавља ту дужност, него му је наложено да буде бранилац, није му дато довољно времена за увид у списе, а за 36 дана суђења видео је оптуженог само пет пута, и то увек у присуству стражара - наставља наш саговорник.

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.