Извештај и резолуција 53. Конгреса СНО за Исток

Детроит, односно Ворен, Мичиген, постао је други град после Чикага где се чланови и делегати Српске народне одбране најчешће окупљају, а све захваљујући Месном одбору на челу са братом Жиком Јовићем. Овај одбор је поново великодупгао прихватио да буде домаћин Конгреса за источне државе Америке.

Није то ни овога пута био неки велики скуп по броју делегата, али је био скуп људи којима Српска народна одбрана и њени идеали и даље леже на срцу. После поздравног говора домаћина Конгреса брата Жике Јовића поднесени су уобичајени извештаји месних одбора у којима су изнесени успеси и тешкоће чланова ове витешке српске организације, вођене искрене и добронамерне дискусије по извештајима, а онда је на сцену ступио председник Централног одбора С.Н.О. брат Славко Пановић и поднео свој уобичајени полугодишњи извештај о активности проблемима организације, као и непоколебљиво и увек спремно обећање да Српска народна одбрана никада неће изневерити оне идеале и стремљења које већ стотину година дефинишу ову витешку, националну и патриотску српску организацију.

Са братом Славком допутоваo je и координатор С.Н.О. за Средњи Запад, брат Вучета Рутовића, наш вечити младић који и после осам деценија живота још увек не показује знакове посусталости помаже организацију истим оним еланом којим је то чинио у младим данима.

Присутан је био такође и млади господин Радован Тврдишић, представник часописа „Двери српске", часописа за националну културу и друштвена питања, човек који поред елоквенције има шта и да каже и којега су присутни делегати без даха саслушали. Млади Радован вратио је делегатима С.Н.О. наду у млађи нараштај у Србији и уверио нас да наш досадашњи рад ипак није био узалуд, да има наде да ће Србија и остале српске земље ипак једног дана наћи свој прави национални пут.

Вредне сестре на челу са супругом брата Жике Јовића приредиле су за делегате врло обилан и укусан ручак и још једном показале да има људи на које увек може да се рачуна.

Све у свему једна успела манифестација српске слоге, дуга и корисна размена мишљења, а све у знаку општег српског добра, а не личних интереса.

Конгресу је присуствовао и духовни вођа Ц.Ш.О. Св.Стеван Дечански, прота Живко Кајевић који је и отворио и закључио Конгрес молитвом, а исто тако и помогао да се са Конгреса пошаље убичајена резолуција која треба да одрази дух и карактер и Конгреса и Српске народне одбране.

Одлучено је да се следећи Конгрес С.Н.О. за Исток опет одржи у Ворену, Мичиген.

Никола Марић

Резолуција 53. Конгреса СНО за Источне државе Америке

Делегати 53-ег Конгреса С.Н.О. за Источне државе Америке, окупљени у Ворену, Мичиген, 15-ог нов. 2008. године доносе следећу Резолуцију:

Захтевамо од државног воћства у Србији да уложи максималне напоре да се пронађе гроб вође Трећег српског устанка ћенерала Драже Михајловића.

Делегати 53-ћег Конгреса С.Н.О. за Источне државе Америке

15. новембра 2008. године

Штампа