Прослава дана Уједињења Српства

У среду 26. новембра у просторијама Српске Народне Одбране у Чикагу обележен је Дан уједињења Србије и Црне Горе. Поред руководства и чланова ове најстарије патриотске организације у расејању, која годинама прославља овај датум, свечаности су присуствовали и представници Удружења грађана « Српски сабор Двери « из Србије као и представници јавног живота наше заједнице.

На почетку, присутне је поздравио председник Српске народне одбране у Америци, Славко Пановић и том приликом подсетио на историјски значај дана 26. новембра 1918. године када је одлукама Велике Народне скупштине у Подгорици, Краљевина Црна Гора одлучила да се безусловно сједини с Краљевином Србијом. Г. Пановић је поздравио и представнике Удружења «Српски сабор Двери «, који су током једномесечног боравка у Америци одржали бројне трибине и предавања, представили свој рад и своје удружење. Ова национална организација слободних људи, како сами за себе кажу, настала је на трибинама и промоцијама свога часописа «Двери српске», окупљајући велики број младих људи који у «светосавској култури и светосавском начину живота виде смисао и простор за своје друштвено деловање».

Радован Тврдишић, представник «Српског сабора Двери « говорио је о циљевима и задацима које је ово удружење поставило пред себе, имајући у виду пре свега проблеме са којима се млади у Србији редовно сусрећу. Тврдишић је представио и краткометражни документарни филм настао у продукцији овог удружења, на коме се виде почеци њиховог рада и само део хуманих акција које су до сада спровели. Том приликом прикупљене су и донације неопходне за даљи рад и реализацију пројеката овог удружења.

У веома пријатној атмосфери за све присутне била је приређена свечана вечера коју је обезбедио «City Fresh Market» чији је власник Драган Ковачевић, дугогодишњи члан Српске народне одбране.

Верица Николић

Штампа