Прослава дана Уједињења Српства

У среду 26. новембра у просторијама Српске Народне Одбране у Чикагу обележен је Дан уједињења Србије и Црне Горе. Поред руководства и чланова ове најстарије патриотске организације у расејању, која годинама прославља овај датум, свечаности су присуствовали и представници Удружења грађана « Српски сабор Двери « из Србије као и представници јавног живота наше заједнице.

На почетку, присутне је поздравио председник Српске народне одбране у Америци, Славко Пановић и том приликом подсетио на историјски значај дана 26. новембра 1918. године када је одлукама Велике Народне скупштине у Подгорици, Краљевина Црна Гора одлучила да се безусловно сједини с Краљевином Србијом. Г. Пановић је поздравио и представнике Удружења «Српски сабор Двери «, који су током једномесечног боравка у Америци одржали бројне трибине и предавања, представили свој рад и своје удружење. Ова национална организација слободних људи, како сами за себе кажу, настала је на трибинама и промоцијама свога часописа «Двери српске», окупљајући велики број младих људи који у «светосавској култури и светосавском начину живота виде смисао и простор за своје друштвено деловање».

Радован Тврдишић, представник «Српског сабора Двери « говорио је о циљевима и задацима које је ово удружење поставило пред себе, имајући у виду пре свега проблеме са којима се млади у Србији редовно сусрећу. Тврдишић је представио и краткометражни документарни филм настао у продукцији овог удружења, на коме се виде почеци њиховог рада и само део хуманих акција које су до сада спровели. Том приликом прикупљене су и донације неопходне за даљи рад и реализацију пројеката овог удружења.

У веома пријатној атмосфери за све присутне била је приређена свечана вечера коју је обезбедио «City Fresh Market» чији је власник Драган Ковачевић, дугогодишњи члан Српске народне одбране.

Верица Николић

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2017 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.