Божићна и новогодишња порука припадницима дијаспоре

grb-rsrbijeПоштовани пријатељи,
У времену у коме се цео свет суочава са финансијском кризом глобалних размера, јасније је него икада колико је велика међузависност земаља, а бројна српска дијаспора је важна спона Србије са остатком света. Министарствo за дијаспору, уз подршку целокупне Владе, свој рад започело је са жељом да дефинишемо нову политику од које ће користи имати и Србија и сваки наш човек ма где живео. За нову политику потребан је повратак   поверења дијаспоре у институције Републике Србије и тај процес смо започели, између осталог и измирењем обавезе државе према Фонду дијаспора за матицу.


Верујем да политика према расејању мора бити један од приоритета Владе и зато смо припремили  радну верзију првог Закона о дијаспори и отворили најширу демократску јавну расправу у којој очекујемо конкретне предлоге свих заинтересованих појединаца и организација. Желимо да први Закон у овој области буде резултат заједничког рада матице и дијаспоре и да постане основа дугорочне политике према расејању која не сме бити под утицајем дневне политике и страначких интереса.


Дефинисали смо јасан концепт и визију  будућег деловања Министарства, прилагодивши их захтевима најширег друштвеног интереса и времена у коме ће дијаспора имати значајну улогу. Зато смо, у економском сегменту нашег рада фокусирани на привлачење инвестиција наших исељеника и ангажовање специфичне врсте интелектуалног капитала кроз пројекат «Повратак стручњака». На овај начин укључујемо нашу дијаспору у процес привредног развоја и отварања нових радних места.


Министарство за дијаспору  приредило je „Информативни приручник за дијаспору“, прву публикацију ове врсте која  садржи све релевантне информације о правима и обавезама, поступцима пред државним органима, о привредном, културном и политичком животу матице, као и преглед свих корисних електронских линкова. Овај бесплатни приручник је доступан припадницима наше дијаспоре у дипломатско конзуларним представништвима широм света а ускоро ће се наћи   и на интернет презентацији министарства.


Одлучни смо да односе на релацији матица – дијаспора поставимо на здраве темеље и зато позивамо на сарадњу све који су конструктивни, добронамерни и желе да помогну.


Година које је пред нама биће година великих изазова и верујем сам да ће Србија показати да је способна да се носи са изазовима светске економске кризе и да и поред тешкоћа настави са реформама и очува животни стандард грађана. Наредна година биће година штедње и опште рационалицације али ће Влада наставити са планираним обимом инвестиција у инфраструктуру јер је то услов за привредни развој на средњи рок. Девизне резерве и усаглашена рестриктивна монетарна и буџетска  политика гарантују макроекономску стабилност и верујем да и поред смањеног обима инвестиција можемо да очекујемо да и наредне године имамо највећи раст друштвеног производа у окружењу.


На политичком плану, очекујем стабилност и одговорност свих релевантних политичких фактора уз наставак политике евроинтеграција и стављање на белу шенгенску листу a верујем да наредне године није немогуће и добијање статуса кандидата за улазак у Европску унију. У исто време, несмањеним интензитетом наставићемо дипломатску борбу за очување наших државних и националних интереса на Косову и Метохији.


На крају, уз чврсту веру да сви заједно отпочињемо нову еру квалитетнијих односа на релацији дијаспора-матица, у име Министарства за дијаспору и своје лично име овом приликом Вам честитам Божићне и Новогодишње празнике и желим Вам много среће и успеха у 2009. години.


МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

министар мр Срђан Срећковић


Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.