Ђурђевдански уранак у Чикагу

nova-gracanicaИ ове године, 8. маја, на имању код манастира Нова Грачаница, Српска Народна Одбрана у Америци организовала је пикник поводом Ђурђевданског уранка. Традиција окупљања поводом једног од највећих хришћанских празника Ђурђевдана, започета је давне 1914 године, када је и основана ова наша најстарија организација у расејању. Ове године домаћин скупа био је Месни одбор СНО из Либертивила.

И док се имањем ширио мирис јагњећег и прасећег печења и роштиља, многи су констатовали да у последњих десетак година око Ђурђевдана не памте овако леп и сунчан дан, што је био разлог више да се наши људи окупе у што већем броју.

“Овде нам је увек лепо, имамо осећај да је ово имање нешто што су нам оставили наши очеви. Као да се окупила наша шира фамилија, јер на грачаничком гробљу почивају наши преци. Сваке године долазимо на Ђурђевдански уранак, поштујемо рад Српске народне одбране и њеног председника Славка Пановића” - каже Неђа Томичић, пореклом из Кордуна, која је са својом мајком Видом Пајић и сестром Леном Иванишевић у Чикаго дошла пре више од четрдесет година.

Сваке године са Ђурђевданског уранка позитивне утиске носи и Ацо Булатовић, пореклом из Липова код Колашина, који је у Америку дошао пре 26 година:

“С обзиром на то да живот у Америци захтева доста одрицања, јер се пуно ради и мало је времена за дружења, са овог скупа увек носим феноменалне утиске. Видим се са доста старих пријатеља а такви тренутци су нам неопходни. За све ове године, ниједан Ђурђевдански уранак нисам пропустио”.

У музичком делу програма наступили су познати естрадни уметници из Чикага, Мирјана и Драган Неговановић, а специјални гост био је гуслар из Никшића Ђорђије Копривица, који већ годинама живи и ради у Београду.

Копривица је ових дана имао бројне наступе широм Америке, а у плану је и гостовање у Канади. Своју љубав и знање према овом народном инструменту успешно преноси и на ученике у школи гусала, која се налази при манастиру Светог Архангела Гаврила у Земуну и коју, како каже, похађају разни узрасти, од пет до педесет година.

Први пут је ове године присуствовао Ђурђевданском уранку и каже да је за сваку похвалу то како се људи овде друже и поштују:

“Људи са великим одушевљењем овде прихватају гусле. Што су даље од отаџбине више поштују своју традицију и културу. Док сам наступао код неких сам видео и сузе у очима. Један човек ми је чак пришао и рекао да је само телом у Чикагу, али душом и срцем је у отаџбини, у старом крају” - каже Ђорђије Копривица који са поносом истиче своје познавање историје Српске Народне Одбране у Америци:

“Стриц мог оца, Обрен Копривица био је истакнути члан СНО-а у Њујорку. Он је умро давне 1976 године, али многи у мојој фамилији још увек чувају бројне поклоне које нам је он слао из Америке”.

Присутне су у свом обраћању поздравили су председник Српске Народне Одбране у Америци Славко Пановић и наш истакнути новинар др Срђа Трифковић.

За све госте била је организована и лутрија.

Штампа