У Чикагу обележен Дан и Слава Републике Српске

slava rs 01

Срби у Чикагу у суботу 13. јануара обележили су Дан Републике Српске и славу Светог Архиђакона Стефана. У организацији овдашњег Удружења Срба Републике Српске после богослужења у Саборном храму Васкрсења Христовог у Чикагу и помена за свe погинуле у недавним ратовима у црквеном дому одржан је академски програм са пригодним беседама.

Конзул жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић је честитајући празнике истакао да је Република Српска настала као израз тежње опстанка српског народа у Босни и Херцеговини. Она од свог настанка напредује и јача захваљујући подршци  Републике Србије, али и Срба у расејању. Он је поручио да је битна  и подршка коју Срби из Америке пружају Републици Српској, који су у мислима са својим народом помажући на сваки могући начин јер то је „ваш завичар и Република Српска“. Конзул Радуловић  се захвалио Удружењу Срба из Републике Српске што и у Чикагу обележава ове значајне празнике.

Међу бројним гостима и званицима на прослави Дана Републике Српске присуствовао су сенатор Републике Српске Бранко Тупањац,  извршна дикректорка Канцеларије Републике Српске за сарадњу, инвестиције и трговину у САД Дрина Рајић, као и представници бројних српских удружења у Чикагу и Америци. Кумови Славе били су Хелена и Јован Говедарица.

Честитку поводом Дана и Славе Републике Српске упутило је српско свештенство и монаштво из Чикага и околине на челу са Епископом новограчаничким и средњезападноамеричким Лонгином.  Празник је честитао и председник Српске народне одбране у Америци Небојша Живковић који се гостима обратио речима:

Часни Оци, ваша Екселенцијо Господине Радуловићу,уважени гости , драга браћо и сестре, 

У име Српске Народне Одбране у Америци и своје лично име желим да вас све поздравим и честитам славу Светог Стефана као и Дан Републике Српске. Срећан Дан Републике Српске и Срећна Слава Домаћине!  

Данас и ми овде у Чикагу обележавамо овај велики празник и један од важнијих датума новије српске историје. Данас славимо 26. Годину Републике Српске.  У тешким деценијама за нама ово је један од ретких радосних празника и великих датума у којем можемо да уживамо и на који можемо и морамо бити поносни. Дрина није граница која дели Србе, већ Дрина је кичма српског бића. Некима смета што се овај Дан обележава и што су Срби на овај дан јединствени и солидарни, ми не би требало да се обазиремо на друге већ да гледамо себе и чувамо своје јединство и националну свест како у Републици Српској тако и ми овде у далекој Америци.

Галерија

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.