Седница Централног одбора Српске народне одбране у Америци за 2017. годину

sednica co sno 2017

У суботу 18. новембра 2017.г одржана је седница Централног одбора Српске Народне Одбране у Америци у дому СНО у Чикагу. Седница је отворена молитвом и одавањем дужне поште за све преминуле председнике и чланове.

Председник Небојша Живковић је отворио седницу са извештајем, издвојио је неколико догађаја који су обележили протекли период од Видовданског конгреса до данас.

СНО је 20. јула 2017.г угостила вишег саветника при Одељењу за Јужну и Централну Европу америчког Стејт Департмана г. Тајлера Спаркса (Tyler Sparks). У разговору смо упознали г. Спаркса са виђењем СНО на догађаје како у Отаџбини тако и у Америци.

Српскa Народнa Одбранa била је у посети Српском фестивалу у Брукфилду 16. септембра 2017., где је по први пут имала свој штанд са рекламним материјалом и листом Слобода. Црквена општина Свети Никола у Брукфилду, држава Илиноис, организовала је  традиционални Српски Фестивал, на коме је окупљен велики број нашег верног народа из Чикага и околине. Фестивал је успео у сваком смислу, а СНО је дала и свој допринос.

Предавање издавачке куће Catena Mundi из отаџбине у СНО 29. септембра 2017. било је врло садржајно и на нивоу наше националне организације. Catena mundi већ пету годину објављује књиге од изузетног националног значаја. Пре две године на Сајму књига у Београду убројани су у пет најзначајнијих издавачких кућа у Србији, а предавач г. Бранислав Нешић заиста је показао изузетност у познавању нашег националног питања.

Председник и Генерални секретар СНО посетили су и дали интервју за ТВ ХРАМ, медиј СПЦ који се налази код Храма Светог Саве у Београду, у коме су говорили о СНО у Америци.

При посети Покрету српских четника Равне Горе у Лондону у Енглеској и Хотела „Равна Гора“ разговарано је са тамошњим управницима о сарадњи и остваривању комуникације.

Обележавање Дана примирја у Првом светском рату одржано је 11. новембра у Генералном конзулату у Чикагу у сарадњи са Српском народном одбраном. Тиме је обележен Дан примирја у Првом светском рату. Овом приликом и учешћем желели смо да изразимо посебно поштовање и сећање на српске добровољце из Америке, учеснике Првог светског рата. Овом догађају дали смо посебан акценат и допринос.

После председника свој извештај је дао благајник Радисав Раковић који је напоменуо да трошкови расту и да сви морамо више да се ангажујемо за добробит организације. Порез на некретнине, зграду и седиште СНО, је скоро дуплиран и трошкови завршног рачуна су високи, и сматра се да треба тражити повољније опције.

Четврта тачка дневног реда је била одлука о датуму и локацији Ђурђевданског уранка. Од два предлога једногласно је изгласано да се уранак поново организује код цркве Свети Никола у Брукфилду, држава Илиноис, 13. маја 2018

Пета тачка дневног реда била је о листу „Слобода“. Слобода већ дужи низ година ствара финансијски минус и морамо сви да се потрудимо како би побољшали финансије листа. Предузети су поједини кораци како би се побољшао квалитет листа и смањили трошкови.

Извештај је дао и Никола Крчадинац, кореограф Фолклорне групе Слобода. Имали су три наступа ове сезоне и од сада ће пробе бити средом. Такође, он је предложио покретање спортске секције Слободе у којој би почео да ради пинг-понг клуб.

Разговарало се и о многим текућим и актуелним питањима и донете одређене одлуке са којима ће бити упознати месни одбори. Одлука о Дочеку Српске Нове Године у организацији МО Северног Чикага биће ускоро донета.

Седница је завршена молитвом.

Штампа