Величанствена прослава јубилеја у Чикагу

Чикаго: Обележавање 100-годишњице “Народне одбране” у Америци

{highslide type="img" url="proslave/proslava-usa-2.jpg" width=300 captionText=''}{/highslide}

У суботу 11. октобра у сали манастира Нова Грачаница одржана је свечана прослава поводом 100 година Народне Одбране.

Тога дана све је било у знаку овог веома значајног јубилеја. Салу новограчаничког манастира красиле су слике најистакнутијих личности у историји ове најстарије патриотске организације, затим слике предсеника СНО у Америци, бројна признања која је СНО у Америци добила за свој дугогодишњи рад, међу којима је и Орден Светога Саве додељен овој организацији и њеном председнику Славку Пановићу. Био је изложен и примерак првог броја “Слободе”, гласила СНО на америчком континенту.

На овом величанственом скупу пред бројним гостима о историјату и значају ове најстарије патриотске организације, која је 1908. године основана у Београду, говорили су Славко Пановић, председник Српске Народне Одбране у Америци, Деско Никитовић, генерални конзул Србије у Чикагу, конгресменка Мелиса Бин, вицеконзул Конзулата БиХ у Чикагу Маринко Аврамовић, сликар и вајар Сава Ракочевић и друге угледне личности из друштвеног и јавног живота у дијаспори. У име епископа новограчаничког Владике Лонгина, који је послао свој благослов и поручио да је на овој дан са свима у молитви и духу, присутнима се обратио протаставрофор Милорад Лончар, следећим речима: “Када је свети апостол Павле писао посланицу Солуњанима, рекао им је следеће:

‘Захваљујемо Богу свагда за све вас помињући вас у молитвама својим. Сјећајући се непрестано вашег дјела вјере, и труда љубави, и постојане наде у Господа нашега Исуса Христа пред Богом и Оцем нашим’. Данас када стојим пред вама, члановима столетње српске организације Српске Народне Одбране, позивам у сећање ове речи светог Божијег Апостола, јер сматрам да су у свему примењиве и у вашој ситуацији.

{highslide type="img" url="proslave/proslava-usa-1.jpg" width=300 captionText='Део гостију на свечаној прослави'}{/highslide}


Део гостију на свечаној прослави у манастиру Нова Грачаница са (с десна на лево, седе) конгресменком Мелисом Бин, протом Луком Лукићем, Генералним конзулом Србије у УСА Деском Никитовићем, председником СНО Славком Пановићем, водитељем програма протом Урошом Оцокољићем и сликаром Савом Ракочевићем

 

...

Остатак текста можете прочитати у Слободи.

 

Штампа