Видовданска прослава Срба у Чикагу

vidovdan 15

Верна својој традицији од 103 године постојања, Српска народна одбрана у Америци организовала је свој годишњи конгрес и Видовданску прославу у суботу 24. јуна 2017 у сали манастира Нова Грачаница на Трећем језеру близу Чикага.

После завршеног 76. конгреса и поновног избора за председника Небојше Живковића, донете су и важне одлуке за будући рад организације. Конгрес је успешно водио уважени српски родољуб Петар Самарџија.

Пре конгреса одржан је парастос свим српским ратницима палим на олтар Отаџбине од косовског боја до данашњих дана, преминулим оснивачима, председницима и члановима СНО с посебним нагласком на 40-годишњи помен једном од уредника „Слободе“ Драгиши Кашиковићу и његовој поћерци Иванки Милошевић, који су брутално убијени од злогласне Удбе у Чикагу. 

Видовданска прослава отпочела је химном и потом славским обредом посвећеним Св. великомученику Лазару Косовском који су служили присутни свештеници.  Видовдан и Св. Лазар су тачке духовног ослонца и на којима је саздана сва делатност СНО. СНО тај дан прославља и своју организациону Славу.

На свечаној Виовданској прослави почасни гости били су протосинђел о.Серафим, игуман манстира Нова Грачаница који је уместо Владике честитао Славу и одржао слово о Видовдану и нашем поимању тог празника данас, а затим се присутнима обратио Генерални конзул Републике Србије г. Дејан Радуловић који је рекао да му је част да види да се Срби Чикага окупљају 103 године око СНО и Видовдана и честитао славу председнику и СНО. 

Гост из Вашингтона г. Обрад Кесић, изасланик Републике Српске у Америци, присетио се дана када су и његови родитељи стигли у Америку из логора за расељена лица широм Европе после завршетка Другог св. рата уз помоћ Српске народне одбране. Честитао је славу и објаснио међународни положај Републике Српске данас. 

 Специјални гост из Отаџбине био је некадашњи пилот мајор Ратног ваздухопловства Србије Горан Булајић, који је присутнима објаснио и приближио оно страшно време 1999. године и улогу српских пилота.

Домаћин председник СНО Небојша Живковић се захвалио присутним славарима и рекао да СНО никада није заборавила своје великане и српски народ, посебно онај на КиМ и Републици Српској. 

У уметничком делу програма наступила је Фолклорна група СНО „Слобода“ а Александра Мишић певала је изворне песме са Косова и Метохије.

Видео Галерија

Галерија

View the embedded image gallery online at:
http://www.snd-us.com/aktivnosti/vesti/1882-vidovdanska-proslava-srba-u-cikagu.html?tmpl=component&print=1&layout=default#sigProIdf60128901b

Штампа