Председник СНО на Спасовдан у Београду

patrijarh zivkovic

У оквиру извршења својих дужности и обавеза у Отаџбини поводом остварења мисије Српске народне одбране у виду помоћи обнављању школе у селу Крвавци код Ужица, одношења дара за живописање куполе цркве Св. Николаја Жичког у Пожеги и приступању штампања књиге националног садржаја историчара Марка Марковића, председник СНО у Америци Небојша Живковић присуствовао је и Спасовданској литији и Св. Литургији поводом празника.

Најпре је уочи празника имао срдачне разговоре у Вазнесењској цркви са о. Арсенијем и тада био позван да учествује у Спасовданској литији што је председник СНО и учинио. На слици видимо и најмлађе који су учествовали у овој литији.

spasovdan 01

По Спасовдану председник СНО Небојша Живковић имао је срдачан сусрет у Патријаршији СПЦ. Примио га је директор Патријаршијског двора прота Стојадин Павловић, потврђујући сазнања о Српској народној одбрани у Америци као носиоцу Ордена Св. Саве првог реда за «несебично залагање за добро српског православног народа у Америци и далеко шире» (15. јун 1999). Том разговору присуствовао је и Њ.П. владика новограчаничко-средњезападно амерички Г. Лонгин, наш владика,  који се налазио у Отаџбини поводом заседања Сабора СПЦ, и историчар Радован Калабић, и тада су сви присутни обавештени о мисији и последњим акцијама СНО у Америци.

Са српским Патријархом Г. Иринејем председник СНО је на празник Св. Цара Константина и царице Јелене накратко разговарао у порти Саборне цркве и тада га је упознао са најновијим остварењима мисије СНО. Патријарх је то похвалио и рекао да долази у Америку у јулу месецу поводом прославе Св. Мардарија Либертвилског и Свеамеричког.

longin zivkovic kalabic

Спасовдан је у српском народу имао велики значај, па је најстарији историјско-правни документ српске средњовековне државе - Душанов законик, обнародован баш на Спасовдан 1349. године.

Као градску славу прославља га Град Београд, у знак сећања на 1403. годину, када је деспот Стефан Лазаревић Београд прогласио престоницом Србије. Тада су установљени и градски грб и застава. Прослава градске славе прекинута је 1947. године, а као слава Београда поново се слави од 1992. године.

spasovdan 02

Током Спасовданске литије у Београду ове године први пут су пронете мошти Деспота Стефана Лазаревића. Због литије су поједине улице затваране. Спасовдан увек пада у четвртак шесте недеље после Ускрса и један је од десет празника посвећених Христу.

Штампа