Уручена донација школи у Крвавцима

Пише: Новка Илић

• Великим пожртвовањем Срба Америке преко Српске народне одбране, успела је акција помоћи сеоској школи у селу Крвавци код Ужица. Председник СНО Небојша Живковић уручио помоћ од $11,056 школи. У Пожеги, преко СНО, породица Соковић из Чикага даровала $4,000 за осликавање иконостаса цркве Св. Николаја (Велимировића)

crkva pozega 04

Када постоји добра воља и оправдан разлог, онда све може да успе. Тако је прошлогодишњи апел Српске народне одбране, најстарије организације Срба у Америци са седиштем у Чикагу, да се прикупе новчана средства како би се у основној школи “Алекса Дејовић” у ужичком селу Крвавци, извршила рекон-струкција дотрајалог санитарног чвора који је тренутно у катастрофалном стању – успео!

hv skola 6

Да је била потребна хитна интервенција, уверио се ових дана и Небојша Живковић, председник Српске народне одбране који је дошао у матичну школу у Севојну и директору Владу Живановићу предао новчану донацију вредну $11,056 долара. А када је обишао издвојену школу у селу Крвавцима, није могао да се отме утиску да небрига државе није мала. Ова школа са 140 ученика налази се поред локалног пута, има велики број учионица, кабинета, кухињу… али тоалети су потпуно руинирани, посебно у приземљу зграде. Иако је око школе превише зеленила, чисто је и уређено, а када се пође према тоалету, мења се утисак. Господин Живковић је на крају посете школи за “Слободу” рекао:

“Донели смо чек на $11,056 долара за помоћ у обнови санитарног чвора, видели смо у каквом стању је све то и заиста је потребна помоћ како би деца имала основне услове да уче у тој школи. Драго нам је да смо могли да помогнемо, наравно та донација није довољна, потребно је још толико, али могу почети радови за реконструкцију санитарног чвора. Школа је велика, има велики потенцијал, и иако је изграђена готово пре 50 година, запослени и ученици су се трудили да, колико су могли, уреде сваки кутак, да осликају учионице, клупе.”

hv skola 7

Директор основне школе “Алекса Дејовић”, Владе Живановић, каже задовољан је што је акција која се води од прошле године, успела, а после потписивања уговора о донаци-ји каже: “Потписали смо уговор са Српском народном одбраном, односно са Небојшом Живковићем, и у уговору јасно стоји да је донација искључиво намењена за реконструкцију мокрог чвора у Крвавцима. Оно што нама преостаје јесте да прикупимо још оволико средстава , па да уђемо у процедуру реновирања кроз расписивање тендера и избор извођача радова.”

Ђачко етно село

Живановић је изнео и идеју о формирању ђачког етно села, или етно парка, на простору поред саме школе, у коме би постојале радионице старих заната прилагођене ученицима, а између осталог ту би долазила српска деца из дијаспоре, и кроз дружење са својим вршњацима из школе у Крвавцима, упознавала нешто што је традиција живота и рада српског села. О овој идеји господин Живковић се похвално изразио:

“У разговору са директором школе чули смо да желе реновирање и других делова школе, да направе неке ствари попут ђачког етно парка како би можда српска деца из расејања током лета могла да дођу, бораве ту, науче нешто ново, побољшају знање српског језика у дружењу са својим вршњацима из Србије. Сматрамо да је то јако занимљива идеја и треба је подржати. Било би лепо када би наша организација помогла да се ова идеја реализује, и када се вратим у Чикаго, разговараћу са члановима СНО, и пријатељима, како бисмо и око тога можда помогли. Мислим да је најважније да помажемо деци, јер је то потенцијал Србије. Али најпре да се реконструишу санитарни чворови, јер је алармантно стање, баш онако како нам је пренео наш Раде Раковић, благајник Српске народне одбране, који је прошлог пролећа, али и јесени боравио овде и започео акцију прикупљања помоћи. Драго нам је што можемо да помажемо децу у Србији, јер у њима је будућност.”

crkva pozega 03

Боравећи у ужичком крају, Живковић је посетио и Цркву у Пожеги, посвећену Светом Николају Велимировићу за коју је СНО сакупила 4000 долара за осликавање иконостаса куполе цркве. То је донација породице Соковић из Чикага преко Српске Народне одбране.

crkva pozega 02

- Ми смо помогли реализа-цију још једног пројекта. Ја ћу се ових дана састати са историчарем Радованом Калабићем, јер се Српска народна одбрана појављује као издавач неколико историјских књига Марка С. Марковића, а поред Калабића рецензент је и Матија Бећковић,” додао је Живковић.

Небојша Живковић посетио је и етно комплекс “Терзића авлију” у суседном селу Злакуси, о коме је раније писала “Слобода”. Овај комплекс садржи неколико целина које сведоче о животу и обичајима ужичких села. Тако је имао прилику да види радионицу за израду народних ношњи, стару школу, вајате, млекаре, ткачницу са разбојем старом преко сто година….

“Радује ме што постоји нешто овако и ово место би требало да посети сваки Србин који живи ван Србије, али и Срби који живе у већим градовима. Њихова деца немају контакт са сеоским домаћинствима , са начином живота у њима. Деца више не знају шта је традиција, и родитељи би требало да их доведу у “Терзића авлију” да науче нешто, можда би више волели своје порекло и своју земљу.”

Штампа