Председница Владе Републике Српске у Чикагу

premijer rs nebojsa

У оквиру свог службеног боравка у Сједињеним Америчким Државама, Председница Владе Републике Српске ЊЕ Жељка Цвијановић посетила је у петак, 9. децембра, Саборни Храм Светог Васкрсења Христовог и српску основну школу Академију “Свети Сава” у Чикагу.

Српска школа у Чикагу је јединствена и призната од америчких власти, окупља децу на српском и руском језику од предшколског узраста до 8 разреда, академски врло успешно и представља највеће остварење наше заједнице у Чикагу.

После званичног дочека, Председница Владе Републике Српске посетила је ђаке и учитеље у њиховим одељењима, одржала разговор са црквеним и школским представницима, и присуствовала заједничком ручку са ђацима и ученицима Академије “Свети Сава”, као и позваним гостима који су том приликом имали срдачне разговоре са премијерком Српске и српским црквеним великодостојницима Митрополитом Амфилохијем, америчким владикама СПЦ Лонгином и Митрофаном, свештеницима домаћинима протама Радованом Јаковљевићем и Дарком Спасојевићем.

У оквиру посете Председница Владе РС Жељка Цвијановић уручила је орден Републике Српске бившој конгресменки Мелиси Бин, који је још 2013.г потписао председник РС Милорад Додик.

Наш председник Српске народне одбране у Америци Небојша Живковић поклонио је Председници Владе Споменицу СНО 1941-1961.г са посветом и заједно са генералним секретаром Петком Петровићем имао значајне разговоре са Председницом Владе, као и са Њ.В.П. Митрополитом Амфилохијем, представником РС у Америци г. Обрадом Кесићем, управницима у Академији Св. Сава Марком Бојовићем и Неном Ђорђевићем, и многим другим угледним личностима српског живота у Чикагу.

Српска и њен председник - решени да остану на српском становишту

Питање враћања отетих надлежности Републици Српској уједно је и прворазредно европско питање, а у зависности од тога како се према овом питању поставе поједине чланице ЕУ, прије свих Њемачка и Француска, биће познато и који су курс заузеле, оцијенио је историчар Радован Калабић.

Какав год став да заузму поједине чланице ЕУ, Срби из Републике Српске, предвођени предсједником Републике Милорадом Додиком, ријешени су да остану на српском становишту.

"Истрајавање на српском становишту увек је за собом повлачило силне ризике и личне жртве. У име свих национално свесних, непреумљених и правдољубивих Срба Додик је понео свој и 'Српски крст'. И он га носи без страха за личну и за безбедност своје породице. Њему се отворено прети да ће бити смењен са председничке функције и изолован из политичког живота. Такву претњу му упућују и Бакир Изетбеговић и високи представник за БиХ, означавајући га, уједно, као политичку и физичку мету", истакао је Калабић у ауторском тексту за портал "Видовдан".

Он је упитао да ли данас у српском политичком корпусу постоји још неки државник Додиковог мегданџијског формата, који је у потпуности одбацио туђе наочаре и који на ствари гледа „српским очима“, који се, како каже, не пренемаже, не глумата, не калкулише, не заводи и не опсенари, већ говори свима разумљивим језиком.

„Има ли данас још неког политичара Додиковог калибра који сме да понови како воли матицу Србију, те да својим поступцима то и свакодневно потврђује, који је успео да уједини и грађане и политичке странке око најважнијих државних питања, а народ да ослободи такозваног стокхолмског синдрома, страха и наметнутог осећаја кривице и самооптуживања, који је учинио све да народ у Републици Српској поврати самопоуздање, победнички и слободарски дух“, навео је Калабић.

„Има ли политичара који је територијално малу Републику Српску довео до поузданог партнера државних колоса какви су Руска Федерација и НР Кина и који је заслужан што је Република Српска, некадашње ратно поприште, згариште и збег, прерасла у ’Српски Пијемонт’“, упитао је Калабић.

Штампа