Одлука 2016: Старе ране и неиспричана прича о улози aмеричких Срба у избору Доналда Трампа за председника Америке

Пише: Драган Ћирић
уз извештаје из српских средина у држави Пенсилванији

donald trump flag
Доналад Трамп, изабрани председник САД

Врло је могуће да је семе пораза Хилари Клинтон од Доналда Трампа на председничким изборима 2016. године посејано 4. априла 1999. године, једног сунчаног поподнева на Цвети, по календару СПЦ, испред саме Беле куће.

Једанаест дана раније, тадашњи председник Бил Клинтон, на наговор своје супруге, тада прве даме Хилари Клинтон, и очајничком потребом за вађење из недавног сексуалног скандала и каснијег захтева за опозивом од стране америчког Представничког дома за давање лажног исказа и ометање правде - почео је бомбардовање Србије, хришћанске нације и чврстог савезника САД у оба светска рата, само зарад борбе Србије на угуши исламистичку побуну у Покрајини Косово, у срцу српске религије и културе - његовом Јерусалиму.

У одговору на молбу бивше конгресменке Сједињених Америчких Држава, Хелен Делић Бентли (Helen Delich Bentley (R-MD)), прве Американке Српског порекла и наслеђа да служи у америчком Конгресу, почевши рано на Цвети ујутру, Срби заједно са својим савезницима грчко-америчког наслеђа и са другим православним заједницама, почели су да се окупљају у Вашингтону. У почетку на стотине, а у року од неколико сати на хиљаде, окупили су се да протестују због бомбардовања Србије у Lafayette Park-у испред Беле куће.

Бивши главни помоћник Бентлијевој и њен усвојени син, грчко-амерички адвокат Мајкл Космас, сећа се беса његове конгресменке на Клинтонове због онога шта су радили њеној вољеној Србији. Говорећи групи православних епископа испред капије Беле куће, присећа се, Хелен им je говорила да зна да ће Бог казнити Клинтонове због тог злог дела, али да би она била веома срећна да му у томе помогне. Као што ће се испоставити, шеснаест година касније, она ће добити остварење своје жеље (несрећна околност је што својим очима то није могла да види).

Клинтонови су бомбардовали Србију 78 дана, не заустављајући се ни за православну Свету Недељу и Ускрс, што је универзално осудила Православна црква широм света. Резултат је био независност де факто илегалне државе Косово, непризнате од стране Уједињених нација, која се брзо упустила у хаос и безакоње, постала глобални центар за прање новца и трговину дрогом, а данас нас све највише забрињава то што је постала легло исламских активности које се финансирају "добротворним донацијама" из Саудијске Арабије.

Из свих ових разлога, у време када је отпочела сезона председничких избора 2016, медији су већ прогласили Клинтонове као најомраженији пар у Србији, а исто је важило и међу српским Американцима. Писало је свуда, а и врапци су то знали, да Хилари Клинтон, Обамин први државни секретар није пријатељ Србима ни православном свету. Ипак, према америчким медијима, била је фаворит са великом предношћу да осигура номинацију своје партије за Белу кућу. И није била случајност да су толико исламистичких монарха и диктатора сипали толике милионе долара у Клинтон фондације. Српско-америчка заједница је знала да мора да учини оно што може да Хилари Клинтон буде блокиран пут да се икада вратити на власт.

izbori2016-1

Српска заједница у Америци у демонстрацијама пред Белом кућом на Цвети 1999. године

Али, то је сада био сасвим другачији догађај од онога 1999. године. Изборни циклус 2016. године довео је да кандидатура Трампа буде доведена у центар српско-америчке политичке моћи. После одласка Бентлијеве у пензију из Конгреса, Космас, њен помагач, такође је напустио Капитол Хил и политику заменио адвокатуром, фокусирајући се на развој и инвестиције у сегменту развоја хотела и одмаралишта. То је био пут који ће га довести право на праг ником другом до Доналду Трампу. У 2006. години, Космас је био ангажован од стране познатог бизнисмена да преговара хотелски договор са Трамп организацијом. Тада је упознао и одраслу Трампову децу. Следеће године, Трамп организација ангажовала је Космаса као свог ванредног саветника у развоју хотелског бизниса.

Космас се подсећа тренутка када га је Хелен Делић Бентли позвала у време викенда Дана захвалности прошле године (2015). Иако је у била у 92. години, њено тело било је слабо, али њен ум је био оштар као и увек. „Како ћемо да победимо Хилари Клинтон“, желела је да зна. Пошто је већ снажно подржавао кандидатуру свог познатог клијента Доналда Трампа, Космас дели своја искуства са Хелен о људима који раде за Трамп породицу последњих неколико година, уз напомену да је Трамп веома информисан и чврст у уверењима по питањима о којима је она била страствена током своје службе у Конгресу - фер трговина, производња, челик, индустријске базе и радна места за америчке раднике. Он ју је тада замолио да јавно подржи Трампа и да воде кампању за њега у Мериленду, државе коју је заступала у Конгресу десет година, али још важније - у националној српско-америчкој заједници. Она је пристала.

Они који знају Бентлијеву знају да она не прихвата олако малтретирање својих пријатеља, а до фебруара она је већ била веома узбуђена због третмана који је Трамп имао из републиканског естаблишмента. У суботу, 4. марта 2016.г, Вашингтон Пост посветио је горњу половину свог уредничког коментара мишљењу Бентлијеве у чланку "Зашто не би било фер да се блокира Трампова номинација" (“Why Blocking Trump’s Nomination Would Be Unfair”).   То је била јака потврда и подршка порукама које је слао Трамп али и напад на широк круг инсајдера који покушавају да организују процес на начин како би његово именовање постало мање вероватно. То је била једна од првих већих медијских „бомби“ које су се појавиле у штампаним издањима Америке и подржале Трампа.

Бентли дистрибуира њен чланак српско-америчкој заједници широм земље, и замолила их је да јој се придруже у окупљању за Трампа. Знала је врло рано да ће Трамп, врхунски аутсајдер, да победи Клинтонову, крајњег инсајдера вашингтонског естаблишмента.

Како се пролеће предавало лету, а како је била свесна и њеног здравственог стања које ју је издавало, Бентли је знала да је имала мало времена да организује своје напоре за Трампа. Она је поново позвала Космаса и два дугогодишња пријатеља и вође у српско-америчкој заједници у западној Пенсилванији да јој помогну... Др Ненад Јанићијевић, истакнути српско-амерички лекар и син српског православног свештеника у бившој Југославији, и Милана "Мим" Бижић, национално вишеструко награђивани пензионисани наставник у државним школама која има дугу историју активизма у политици Питсбурга. Као виспрени лекар хитне помоћи др Јанићијевић је био увек посебно узнемирен Клинтоновим неселективним бомбардовањем Србије, и убијањем и рањавањем хиљада невиних цивила, међу којима је било много деце.

izbori2016-2

Српске владике митрополит Христофор и епископ Митрофан са свештенством на скупу пред Белом кућом у Вашингтону

Иако се америчко становништво српског порекла процењује на око 1,5 милиона, претпостављало се да се изборна ситуација концентрише на бојно поље у државама као што су Флорида, Охајо, Пенсилванија, Мичиген и Висконсин. Бентли и њен тим знао је да је време било кратко и да би било немогуће да се изгради национална изборна организација. Ова група је онда одлучила да усредсреди своје напоре у Пенсилванији. С једне стране и у једном моменту, изгледало је да је Пенсилванија била на ивици да изгуби своју позицију као бојно поље држава. Републиканци нису добили изборе у тој држави од времена председничких избора Буша 1988., а последњи пут када је Клинтон био на гласачком листићу за председника, држава је гласала за Била Клинтона са невероватних 9% разлике.

Али, Пенсилванија такође има једну од највећих српско-америчких популација у земљи, са процењених 200.000 људи. Пенсилванија је била једна од првих држава које су примиле велики број српских имиграната пре скоро једног века, који су створили десетине српских катедрала, цркава, клубова, кампова, хорова, братских друштава и других институција и то их је сврстало у један од најактивнијих и најорганизованијих региона српске заједнице у Сједињеним Државама. То је такође био дом наше братске организације Српског народног савеза, најстаријег српског друштва у Сједињеним Америчким Државама. Трамп је имао могуће путање до победе и без победе у Пенсилванији, али ако би победио у  Пенсилванији - било би тешко да изгуби изборе.

И много пре тога, постојао је план да се повећа Трампова кампању у Пенсилванији. То је био вишеструки план усмерен на јачање већ јаког нивоа подршке широм српско-америчке заједнице и стварање веће сигурности да ће излазност у заједници достићи рекордни ниво. Такође, то је обухватило и организовање Срба да учествују у великом броју на Трамповим митинзима и рад на сваком могућем пољу друштвених медија да подрже Трампа, од Фејсбука до многих блог сајтова усмерених ка свим православцима, али посебно популарних код Грка и Срба. Слике разарања које су Клинтонови починили  бомбардовањем Србије су постављени свуда, тако да је чак и најмлађа генерација српских Американаца, који нису довољно стари да се сећају овог злочина, могла да разуме потребу за солидарношћу.

Док су Бижић и Јанићијевић и њихов тим организовали Србе на митинзима, куцали на врата, махали заставама и делили дворишне знаке подршке у западној Пенсилванији, многи Срби Пенсилваније су брзо реаговали и створили компактну целину са истим циљем. Међу десетак интервјуисаних за овај чланак, неколико прича се истичу.

Боб Вученовић и његова супруга су међу многима помогли да се организују Срби широм Централне Пенсилваније. Према Вученовићу, Срби у Пенсилванији су увек били прилично равномерно подељени између републиканаца и демократа. Али ове године је било другачије. Ове године су Срби готово сви у један били за Трампа. Чак и српске породице које су деценијама биле веома укључене у политику Пенсилваније и подржавали Демократску странку, одлучили су да подрже Трампа против жене која је одиграла кључну улогу у бомбардовању Србије. Вученовић подсећа да, када су гужве на Трамповим скуповима певали омиљене речи "Lock Her Up", многи Срби су покренули пароле за себе, "Pay Her Back."

На таласу српско-америчког активизма у западној и централној Пенсилванији који је био у пуном јеку, Срби у источној Пенсилванији су били одлучни да не буду изостављени. Никола Лончар, председник Фондације за науку Тесла из Филаделфије и организовао да се сетимо наслеђа једног од највећих синова Србије, почели су да организују Србе у свом региону на много начина. Почевши од промоције Трамповој кандидатури на безброј регионалних српско-америчких медија и друштвених мрежа, његова група је убрзо приступила организовању активности у јакој српско-америчкој заједници приградског дела Филаделфије.

Лончар је рекао својим добровољцима да је Филаделфија јако место Клинтонове у целој држави, али ако би ми урадили наш део посла и спустили на доле тај однос међу кандидатима, може се очекивати да би држава могла да се окрене за Трампа. Лончар је истакао оно што је назвао "Клинтон" ефекат на демократске оријентисане Србе у предграђу Филаделфије. Скоро сви до једног, оставили су по страни оно што је често било две или три генерације партијске лојалности и - прешли на Трампову страну.

izbori2016-4

Српски народ је и онда био против Клинтонових, данас је дошло време да се сведу рачуни

Не желећи да своје колеге Американце грчког порекла изостави из преврата у Пенсилваније на Трампову страну, Космас посегнуо за пријатељима у Пенсилванији и великој грчко-америчкој заједници. Он је подсетио своје колеге Грке на време "славних дана" када се конгресна област Бентлијеве протезала од предграђа Балтимора до државне линије Пенсилваније, где се састајала са конгресним дистриктом коју је двадесет година држао грчко-амерички конгресмен Џорџ Гекас (George Gekas). Он их је подсетио на стално пријатељство Бентлијеве са грчким народом по питањима од поновног уједињења Кипра до заштите Васељенске патријаршије. Он их је молио да стоје уз Хелен Делић Бентли још овај пут доласком у окриље Трампове политичке кампање.

Почетком августа, српско-америчка заједница претрпела је велики губитак смрћу Хелен Делић Бентли, „љуте Српкиње из Лике“, како смо је назвали на једном Видовданском конгресу Српске народне одбране у Чикагу. Као и пророк Мојсије, она је довела свој народ у обећану земљу да осети пораз Клинтонове, али није дочекала да га види својим очима. Један од последњих дела које је Бентли учинила је да је написала писмо уреднику, које је објављено у Балтимор Сану (Baltimore Sun) две недеље пре смрти, у коме је жигосала Хилари Клинтон за стављање државних тајни нације у опасност кроз њене имејл марифетлуке. Али, уместо да ублажи ентузијазам Срба Американаца, њен одлазак са овога света само их је инспирисало да раде још више за Трампа како би се осигурало да ће се њена жеља испунити и да ће Клинтонови платити за бомбардовање Србије.

Док су активности "Срби за Трампа" широм Пенсилваније достигли грозничав ниво до средине септембра, направили су кратку паузу за комеморацију 40-дневног парастоса Јелени Делић крајем септембра. Затим, све се наставља без заустављања, постављање знакова и банера, телефонирање, куцање на врата и учествовање на окупљањима Трампових присталица све до затварања бирачких места у Пенсилванији ат 8:00 сати увече 8. новембра.

Затим се узнемирење, нервоза и узбуђеност Српско-америчке заједнице, као и остатка нације, преселила испред телевизора да видимо шта ће се десити. Остатак, како кажу, је историја. Једна по једна држава, многе неочекивано, падале су у Трампову корист. Међу њима на бојном пољу биле су многе државе са великим српско-америчким заједницама, као што су Охајо, Мичиген, Висконсин, Аризона и Флорида.

Али за Космаса, Јанићијевиће и Бижићеву, нигде победа није била слађа него у Пенсилванији, где су српски Американци поклонили своја срца и душе победивши Клинтонову и значајно допринели изборној победи Трампа - на крају са разликом од 68,236 гласова, односно мање од 1% од укупног броја гласова. Док је усхићење расло у српско-америчкој заједници, многи од њених најистакнутијих чланова нису били изненађени. Адвокат Лу Миличић, ко-председавајући Одбора збратимљених градова Чикаго-Београд и бивши дугогодишњи први потпредседник Српске народне одбране у Америци, посматра то овако: "Нико не би требало икадa да потценити оно што су Срби урадили за Трампа у овим одлучујућим државама (свинг стејтс)."

Бижић, наставница у пензији, каже да она такође није била изненађена. Наоружана дугим нотесом и бројевима, она са прецизношћу професора политичких наука објашњава оно што се десило у њеној држави. Према Бижићевој, "Знали смо да међу становништвом Пенсилваније од 12,800,000 било је око 200.000 Срба. Такође знамо да су Срби били невероватно мотивисани против Клинтонове, то су били бирачи за Трампа. 

izbori2016-3

Дакле, ако бисмо могли да повећамо број Срба који излазе на изборе за око 10%, и побољшамо излазност Трампових гласача изнад историјског Републиканског просека за око 10%, знали смо да ћемо да имамо и око 70.000 нето гласова за господина Трампа." После вишемесечног напорног рада, и са победом Трампа за 68,236 гласова, напор који је био учињен био је - довољан!

Јанићијевић, лекар и син свештеника, узео је више филозофски приступ како је дошло до победе Трампа. "Зло не може дуго да побеђује над добрим. И нисмо мислили да ће Бог дозволити Клинтоновој да се врати на власт у Белој кући. Бог помаже онима који помажу сами себи, а то је оно што смо урадили. "

Космас, наш грчки пријатељ, још једном се подсетио на време тог оштрог јутра у априлу 1999. године, стојећи поред легендарне Хелен Делић Бентли пред вратима Беле куће, протестујући због бомбардовања Србије. "Драга Хелен, почивај у миру. Ваш велики и поносни српско-амерички народ је заиста учинио све да Клинтонови плате за све уназад. Сада нам остаје само да кажемо да Бог благослови Доналда Трампа, и да му помогне да Америка поново буде светионик слободарства целом свету!"

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.