Тешко до решења у Чикагу поводом Музеја Св. Сава

muzej-sveti-sava

Вишегодишња битка за очување српско-америчког Музеја Св. Сава у Чикагу никако да се приведе крају. После састанака већине српских организација и многих појединаца заједнице у Чикагу и околини, који су покушавали да нађу начина да најпре садашња управа Музеја одговори на многе непознанице у вези рада Музеја и посебно будућности ове установе, после апела и надлежног епископа Г. Лонгина да се дају одговори на све непознанице у вези случаја, садашња управа Музеја је све ове напоре и предлоге бацила под тепих и уместо да организује састанак са свим заинтересованим у просторијама клуба, како је председник Управног одбора др. Жика Павловић наговестио и позвао на првом састанку 2. септембра у просторијама Српске народне одбране, исти је отказала на начин који није примерен једној српској институцији у расејању. 

Наиме, два дана пре датума када је састанак заказан (26. септембар) из седишта Музеја стигао је допис, који је потписала секретарица гђа Весна Нобле у име директорске управе, у коме се каже да по савету адвоката Музеја г. Куте "није пожељно позивати гужву у музеј у ово време и то не би служило најбољим интересима музеја". По савету адвоката, секретарица Музеја позива све заинтересоване да писмено доставе своје сугестије или да адвокати контактирају њихове адвокате тим поводом. 

Такође, у писму се каже да директорски колегијум (Board of directors) није дао сагласност председнику Музеја др Павловићу да позива у музеј људе који нису чланови на било какав формални састанак. 

И тако су директори Музеја остварили циљ и мисију коју су себи зацртали у својим правилима: "његова мисија да сакупља, чува, излаже и тумачи вишеслојна искуства српске заједнице у Америци и да систематизује допринос српске заједнице америчком друштву, од рудара у Невади и ливаца у Питсбургу до непревазиђених генија Пупина и Тесле".

На претходна два састанка закључак присутних је био да се најпре заустави продаја зграде на Бери авенији. Предлог управе Музеја је да се она прода за 3,9 милиона долара, колико кажу да је пристигла највиша понуда. Између ова два става постоји низ питања, а одговора нема. 

Према свему судећи, позив владике Г. Лонгина, који је позван да да свој савет, био је да се ствар разреши на миран и најбољи начин договором, јер би у другом случају многа трећа лица имали више користи него сама српска заједница. Остаје да се види како ће се ствари даље развијати, јер се догађаји одскора у Чикагу одвијају много брзо. 

Информативна служба СНО листа "Слобода"
Чикаго

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.