Обавештење за јавност поводом ситуације у клубу/музеју Свети Сава у Чикагу

9. септембра у сали СНО у Чикагу одржан је други састанак свих српских организација и бивших чланова Клуба/Музеја Свети Сава.

muzej-sveti-sava

Представницима српске заједнице прва се обратила госпођа Мила Фер Говедарица која је лично познавала др.Драшковића и била члан 50 година, све док је нова упава није избацила. Она је изнела детаље са којима је упозната као и указала на одређене неправилности у раду тренутне управе.

Савет Српских организација је сагласан да Српска заједница у Чикагу мора сачувати задужбину др Драшковића као и зграду Музеја/Клуба Свети Сава. Председник музеја је обећао на састанку 2. септембра да ће организовати састанак у просторијама Музеја Свети Сава на коме ће сви бити добродошли, све српске организације као и цела српска заједница Чикага. На том састанку управа музеја је обећала да ће одговорити на сва питања. Савет Српских организација предложио је да се тај састанак одржи што пре овог месеца предложени су Септембар 24./25. или најкасније 1. oктобра, како овај састанак не би реметило предстојећи конгрес Музеја. Ако управа није у могућности да закаже састанак све организације су спремне да дођу и на конгрес и поставе више десетина питања која муче целокупну српску заједницу у Чикагу.

Председник Музеја је више пута контактиран да закаже обећани састанак, али нисмо добили никакав одговор до данас, као ни на многа питања. Оно шта је сигурно управа Музеја планира да прода задужбину др.Драшковића компанији која хоће да сруши кућу и направи зграду са стамбеним објектима.  Представници савета српских организација из Чикага и бивши чланови Музеја су направили листу питања за управу Музеја.

Првих 15 питања за управу клуба/музеја Свети Сава:

1. Да ли сте спремни, да прихватите помоћ српске заједнице у Чикагу, односно ако је могуће спасити музеј и задужбину др.Драшковића на постојећој локацји да ли је управа спремна да то уради?

2. На кога се воде папири од куће и где се налазе? (Title)

3. Да ли управа има садашњу процену вредности куће (протехлих 6 месеци) и ко је одредио цену продаје?  (House Appraisals)

4. Да ли је истина да је део управе односно др.Жика Павловић и Весна Нобле узимали 10% камату на позајмицу коју су дали Музеју?

5. Да ли имате буџет, бизнис план за сваку годину од када је председник Живојин Павловић, и зашто управа није успела да смањи дуг, већ се дуг константно повећава и ако се не плаћа порез

6. Ако се прода зграда да ли садашња управа прихвата да се формира комисија која ће контролисати новац а која би била састављена од свештеника СПЦ као и угледних чланова Чикашке српске заједнице? (Trust)

7. Колико мишљења односно процена има управа Музеја од различитих компанија у протеклих 6 месеци а која се тичу цене реновирања куће? Односно одакле се појавила цифра од $500 000?

8. Да ли је садашњи председник музеја био члан било које српске националне организације у протеклих 40.година, и ако јесте, у ком периоду?

9. Који су месечни приходи а који расходи? Колико је новца потребно на месечном нивоу да би кућа могла да функционише?

10. Да ли је тачно да је већина чланова гласала за то да ниједан члан управе не сме директно да буде укључен у процес продаје, а да је упркос томе управа одредила секретара Весну Нобле да буде агент продаје?

11. Зашто није испоштован договор са српским организацијама од пре пар месеци?

12. Да ли је управа изнајмљивала собе за становање у згради Музеја, и ако јесте, где је завршио новац од кирије?

13. По нашим сазнањима доста члановба је искључено и забрањем им је приступ. Да ли имате документоване разлоге за избацивање чланова, и да ли су ти чланови били у прилици да се бране од оптужби?

14. Зашто није организован ни један већи скуп у циљу сакупљања новца ? (Fundraising)

15. Да ли Музеј жели да повећа чланство, и тиме побољша своју материјалну ситуацију?

Савет српских организација Чикага и забринута Српска зајединца.

Сачувајмо наслеђе путем петиције на овом линку:

http://www.ipetitions.com/petition/save-serbian-american-museum-stsava-chicago

Галерија са састанка

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.