Објава за јавност Савета српских организација Чикага

sastanak-muzej-03

У име српске заједнице у Чикагу желимо да вас обавестим о састанку одржаном 2. Септембра 2016 у 19:00 часова у дому Српске Народне Одбране на Елстон Аве који је организован због забринутости над судбином Музеја/Клуба Свети Сава

На састанак су позване све организације из Чикага и околине као и појединци забринути за судбину као и садашња управа клуба, бивши и садашњи чланови музеја Свети Сава. Састанак је организован у року од само пар дана и сала дома СНО је истински била мала да прими све заинтересоване. Можда по први пут под једним кровом је било преко 10 различитих Српских организација и сви са једним циљем да сазнају тачне информаије и помогну у решењу проблема.

Састанак је трајао преко 3 сата и сви су добили шансу да се јаве за реч, поставе питање и кажу своје искуство или информације о самом Музеју .Сазнали смо много нових информација а многа питања су на жалост остала без одговора. Садашњи председник клуба др Павловић је такође присуствовао састанку али није желео да даје одговоре на мноштво питања које су му постављали представници српских организација. Др.Павловић је изјавио да он не присуствује састанку као Председник Музеја већ само као члан заједнице и тиме збунио све присутне. Председник Др Жика Павловић је рекао да нема одобрење Управног добора Музеја да даје одговре и да одговоре на сва питања можемо добити у Музеју Свети Сава.

На састанку је констатовано и усвојено следеће:

- Очигледне су неправилности у раду управе Музеја и нетранспарентан приступ решавању проблема и самој одлуци да се прода сам објекат.
- Сазнали смо да су постојала најмање три потенцијана решења како би се сачувала кућа али су одбијена од стране управе Музеја.
- Установљено је да се проблеми представљају већим него што стварно јесу и да поједине неправилости на кући могу да се отклоне за много мање новца.
- Сукоб интереса дела управе који су представљали своју финансијску помоћ Музеју као позајмицу а испоставило се да је уједно тај новац био и инвестиција пошто су узимали са рачуна Музеја камату 10% интереса на позајмљен новац. Секретар организације је уједно и агент некретнина који је и објавио кућу на продају, ово се сматра сукобом интереса.
- Многи биши чланови изјавили су да су избачени из управе Музеја и да је некима забрањен приступ овом објекту и све у циљу слабљења организације. Поједине особе које су се јавиле за реч, објасниле су да месецима нису у стању да се учлане .
- На састанку Управног одбора сазнали смо да је 75% чланова Музеја гласало за продају куће, од укупно 62 члана Музеја , састанкује присуствовало свега 18 чланова од чега је 15 гласало за продају а 32 члана није присуствовало већ су послали своја овлашћења. Особе које су послале облашћења су нови чланови учлањени у протекле 2 године. Особе које су гласале за продају су гласале мислећи да ће све бити транспарентно и да ће се испоштовати прдлог који је такође једногласно усвојен, да нико од чланова и управе не сме да буе укључен ни на који начин у градњу или продају Музеја.
- Продаја куће је урађена у тајности, без претходне процене вредности објекта. Такође при крају састанка по ПРВИ ПУТ САЗНАЈЕМО да је управа већ прихватила понуду купца од око $3.900.000,00. Име купца или купаца је тајна за српску заједницу. Као и план шта се планира са тим новцем као и са самом задужбином dr Драшковића.
- Горе наведене сумњиве околности су само један део нетранспарентности рада чланова управе Музеја Свети Сава. Српска заједница у Чикагу предвођена српским организација одлучила је да организује Савет Српских Организација у којем би се налазили представници организација, појединци и представник СПЦ.
Све Српске организације у Чикагу захтевају МОМЕНТАЛНУ ОБУСТАВУ ПРОДАЈЕ МУЗЕЈА СВЕТИ САВА како би се испитале све сумњиве околности и како би добили одговоре на горућа питања.
Српска заједница у Чикагу је предложила доле наведене представнике Српских организација и цркве.

 • Сава Ракочевић,академски сликар и најстарији члан музеја
 • Небојша Живковић, Српска Народна Одбрана
 • Мирко Симић, Удружење Срба Републике Српске
 • Стеван Докић, Крајишки Срби
 • Драган Селаковић, Српска Братска Помоћ
 • Ранко Дабижијевић, Божур
 • Петко Петровић, Срби за Србе
 • Милена Татић, Lifeline
 • Неша Радовановић, Божур
 • Kathy Fanslow- Our Serbs
 • Мило Дубак, 28 Јун
 • Отац Драшко Спасојевић у име цркве

Сврха Савета Српских Организација је да организује састанак са управом Музеја у просторијама самог Музеја где би добили орговоре на мноштво питања.
У нади да сложна Српска заједница у Чикагу може да нађе решење или барем да покуша да нађе решење. Обавештаваћемо забринуту Српску јавност о новим сазнањима.

GalerIJA

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.