Дан Србије у Чикагу

dandrzavnosti-chicago-3

Свечаност одржана на централном тргу града Чикага уз подизање српске заставе на јарбол градске скупштине

Дан државности Републике Србије свечано је прослављен у уторак 16. фебруара 2016. године у Daley Center Plaza у Чикагу. Прославу је организовао Генерални конзулат у сарадњи са градом Чикагом, односно Секретаријатом за културу Чикага и овдашњом српском заједницом.

Прослава је почела интонирањем химни САД и Србије. Током интонирања химне Србије, на јарболу испред Daley Center Plaza је свечано подигнута застава Републике Србије. Присутним гостима, међу којима су били представници америчких органа, конзуларног кора, представници српских организација и удружења, обратио се пригодним говором конзул Србије г. Радуловић.

Делегација Српске народне одбране коју су предводили председник Небојша Живковић и генерални секретар Петко Петровић била је присутна свечаном чину подизања српске заставе и прослави државности модерне Србије као свој дуг према свима онима који су је стварали и за њу се борили јер је и она својим столетним деловањем била значајни чинилац тих процеса у 20. веку.

dandrzavnosti-chicago-1

У једносатном културно-уметничком програму наступали су хор “Бранко Радичевић”, ученици “Академије Свети Сава” и фолклорни ансамбли “Соко” и “Дукати и Бисери”. Прослава је завршена заједничким наступом свих учесника изведбом песме “Ово је Србија”.

После интонирања химни САД и Србије присутнима се обратио конзул жеран Дејан Радуловић. Такође, представници државе Илиноис и града Чикага су прочитали честитке гувернера Bruce Rauner-а, градоначелника Rahm Emanuel-a и државног тужиоца Lisа-e Madigan.

Такође, поводом Дана државности Републике Србије у Генералном конзулату је приређен пријем којем су присуствовали представници државе Илиноис, града Чикага, конзуларног кора, српске заједнице и многобројне друге званице. 

Срби у Чикагу и околини заиста су лепо припремили и осмислили наступ како би обележили Дан Србије, дан њене модерне државности, пред америчком јавношћу и, наравно, пред и са својим српским народом који живи у том крају. За сваку похвалу је да се оваквом манифестацијом представи Србија, земља која је Америци много дала а несразмерно узела, чактавише...

Ипак, ово је другачије, овде је циљ изласка пред јавност успео!

ТО ЈЕ НАШ ДАН!

На фотографијама које су снимили наши фотографи видимо високо уздигнуту заставу Србије која се вијори на јарболу, уз заставу Америке и државе Илиноис на главном градском тргу. Унутра, у великом холу Richard J. Daley општинске зграде, назване по незаборавном мајору града, наступили су извођачи народне традиције српског народа и својом умешношћу и лепотом својих гласове, игре и свирања задивили присутне.

dandrzavnosti-chicago-2

Поред многих чланова, Председник СНО Небојша Живковић и Генерални секретар Петко Петровић били су одлучни да покажу и нашу поруку свима да „нема предаје“ никоме и ни за какве ситне користи (насловна страна). Српски народ биће увек ту да брани своју слободу и част коју су нам оставили сви они који су пали у њеном стварању и одбрани до данашњег дана, а који је посвећен баш тим горостасима којима дугујемо велику захвалност и поносимо се тим великим делима учињеним за поколења.

На свима нама је да свако, колико може и колико му могућности дозвољавају, на начин који ми сами најбоље знамо, помогнемо своју Отаџбину. Не партијски, већ народно и за бољу будућност свег српског народа.

Зато не треба да се кријемо тога дана! То је наш дан!

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.