Oбележена пета годишњица хуманитарног рада Сабора крајишких Срба

sabor-ks-1

У Спомен Дому Ђенерала Драже Михајловића, граду Шерервилу, савезна држава Индиана, 20. фебруара 2016 године свечано је обележена пета година хуманитарног деловања Сабора крајишких Срба.

Свечаности су присуствовали г. Саво Штрбац, председеник документационо-информативног центра "Веритас" из Београда, г. Обрад Кесић, спољно-политички аналитичар и директор канцеларије Републике Српске у Вашингтону, г. Дејан Радуловић, генерални конзул Републике Србије у Чикагу , г. Небојша Живковић, председник Српске Народне Одбране у Америци, г. Владо Бјелопетровић, познати бизнисмен и српски патриота, представници српских националних организација и Српске Православне цркве.

Прослава је почела са интонирањем химне Боже Правде и молитвом месног пароха г. Добривоја Милуновића. После свечане вечере отпочео је званични део програма. Госте је поздравио и пожелео им добродошлицу потпредседник Сабора г. Митар Марић. Скупу се затим обратио председник Сабора крајишких Срба магистар Стеван Докић и присутне је обавестио о досадашњим активностима Сабора као и плановима и деловању у наредном периоду. Додељене су захвалнице и признања организацијама и појединцима који су допринели и потпомогли рад и афирмацију Сабора у Америци и свету.

Господину Сави Штрпцу је уручена икона Св. Саве у 24-каратном злату коју је израдио нас познати иконописац г. Дражен Дупор као признање за његове напоре које улазе у доказивању истине и правде пред међународним судовима и одбране српског народа.

Присутне је поздравио г. Обрад Кесић са нагласком да постоји оправдана потреба за деловањем овакве крајишке организације на овим просторима са жељом да се што боље и брже интегришу у живот ове државе и наравно, да када се за то испуне услови, да изађе на изборе и дају свој глас како би још више помогли нашој Српској заједници у Чикагу.

Затим се присутнима обратио генерални конзул Републике Србије у Чикагу г. Дејан Радуловић, који је поздравио скуп и руководство Сабора са жељом да и даље делују успешно, а конзулат Републике Србије ће свесредно подржавати хуманитарни рад.

Господин Саво Штрбац, као специјални гост из Београда, присутне је поздравио и изнео низ најновијих статистичких података о повратку прогнаних Срба у Хрватску, степену њихове безбедности, повратку узурпиране имовине и других тема. 

Господин Саво је 27. фебруара 2016 год. у просторијама Српске народне одбране у Чикагу одржао јавну Трибину на тему "Српска Крајина јуче, данас, сутра" и пресуда хашког Трибунала. Посета је била врло добра са пуно питања из ове области. На исту тему г. Саво је одржао 28. фебруара 2016 године врло успешну јавну трибину и у Милвокију у савезној држави Висконсин.
Своју посету Чикагу на позив Сабора крајишких Срба г. Саво Штрбац је завршио 29. 02. 2016. године са повратком у Београд на чему му се пуно захваљујемо.

Стеван Докић, Председник Сабора крајишких Срба

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.