Премијера документарног филма у Америци: Срби, Народ који нестаје!

О филму

''Срби – народ који нестаје'' је документарни филм који представља живо сведочанство о трагичној демографској стварности српске државе и народа, сведочанство које открива трагичну и тужну истину да је српски народ на прагу свог историјског нестајања.

Србија је данас земља старости, земља у којој је старачко роптање све гласније, а дечја граја све тиша и нечујнија. Србија је данас смежурана старица измождена, клана, вешана, стрељана, бомбардована, јендечена и од непријатеља и лажних пријатеља, али и од сопствене деце... Цели протекли век представља својеврсну историјску ретроспективу затирања свег српског народа кроз геноциде вршене над њим, ратове у којима је српски народ био принуђен да брани оно најосновније – праљво на живот. Србија је земља која је у протеклом веку прошла кроз осам ратова плативши цену од више од четири милиона живота.

Неодвојиви узрок нестајања српског народа су и асимилативни процеси који су више него код других народа у окружењу овде пали на плодно тле. И то како кроз даљу историју као резултат насилних и политичких процеса, тако и у савременом добу кроз економски мотивисане и узроковане принуде.

Најужаснија рана на телу српскога народа је, међутим, убијање будућности кроз нерођено потомство. Утробно чедоморство сваке године у неповрат однесе град величине Новог Сада. Према статиситици Србија у овоме држи неславни рекорд међу европским народима.

Тенденције савременог света који се глобализује, перфидност и бруталност профитократије, савремене друштвене болести као што су наркоманија, алкохолизам и изопачења људске природе, друштвени инжењеринг, преобликовање идентитета народа, упросечавање потрошачке масе су општи оквир у којем се нашло и наше друштво и које додатно притискају већ довољно раслабљен и изморен народ. Индивидуализација и духовно осиромашење кидају ионако танке везе које одржавају људску заједницу. Вишедеценијско одступање од вере православне и удаљавање од Христа и Цркве Његове кључни је узрок раслабљености нашег народа којој плаћамо превисоку цену.

О овим и другим чињеницама сведоче припадници духовне и интелектуалне елите који су своје научне ставове, сазнања и резулатете истраживања понудили на увид јавности: Његова Светост Патријарх српски Иринеј, Марко Сандаљ, оснивач Фондације Пријатељ Божији, академици Василије Крестић и Смиља Аврамов, Радован Тврдишић из Двери Српских, протојереј-ставрофор др Милош Весин, публицисткиња Биљана Спасић, професор на Универзитету у Кембриџу Небојша Радић, професор Марко Младеновић, свештеници Жељко Латиновић и Бранко Ћурчин, али и такозвани обични људи из народа, сељаци, мученици, страдалници...

Документарни филм ''Срби – народ који нестаје'' пројекат је Фондације ''Пријатељ Божји'' и њене филмске Продукције, мотивисан је жељом да се њиме опомене на трагичну стварност нашега народа као и потребом да се укаже на пут за њено превазилажење, на покајање и враћање Христу кроз Цркву Његову као једином путу ка поновном остварењу духовних вредности као темељу постојања и опастајања сваког па и српског народа.

Срби, Народ који нестаје!Срби, Народ који нестаје! 

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.