Централна прослава поводом века СНО у Београду

{highslide type="img" url="proslave/proslava-srbija1.jpg" width=300 captionText='Прослава'}{/highslide}


Није лако век постојати и радити ни у својој земљи, а Српска народна одбрана све то време истрајава на својим честитим принципима далеко од родне груде...

У оквиру обележавања стоте годишњице од оснивања Народне одбране, престони град Србије био је место одржавања симпозијума и централне свечаности посвећеним јубилеју ове најстарије организације Срба у дијаспори. На том великом скупу на Београдском универзитету, у амфитеатру Машинског факултета (који слави јубилеј 60-годишњице постојања), о историји Српске народне одбране говорили су Њ.П. владика Јоаникије, министар за дијаспору Владе Србије Срђан Срећковић, као и учесници симпозијума: председник СНО у Америци Славко Пановић, доскорашњи председник СНО у Канади Драган Ћирић, доктор историјских наука и политички аналитичар Срђа Трифковић и главни и одговорни уредник часописа «Двери српске» Бранимир Нешић. У делегацији Српске народне одбране из Америке били су још и Миодраг Николић, Драгољуб Гиљен и Душан Петровић које је бројна окупљена публика у великом амфитеатру Машинског факултета у Београду такође топло поздравила.

{highslide type="img" url="proslave/proslava-srbija2.jpg" width=300 captionText='Прослава'}{/highslide}

Учесници симпозијума “Народна одбрана - у служби српском народу и Отаџбини 1908-2008” у Београду током интонирања химне: Срђан Срећковић, Славко Пановић, Епископ Јоаникије, др Срђа трифковић, Бранимир Нешић, Драган Ћирић и декан Недељковић.

Окупљенима се најпре обратио, сада већ бивши декан Машинског факултета у Београду др Милош Недељковић који је ових дана именован за новог државног секретара у Министарству за енергетику. Он је са нескривеним симпатијама говорио о век старој историји организације Срба која је, откад је он постао први човек Машинског факултета у Београду, увек могла да рачуна бар да ће амфитеатар «машинца» бити уступљен за све активности Српске народне одбране. Своју радост што може да честита јубилеј са свим присутнима поделио је и Његово преосвештенство владика Јоаникије:
- Заиста је мало институција које се могу похвалити својим стогодишњим радом. Није лако век постојати и радити ни у својој земљи, а Српска народна одбрана све то време истрајава на својим честитим принципима далеко од родне груде. Пре сто година Српска народна одбрана је на себе преузела крст спаса и, ево, и дан-данас га носи свесна важности свог битисања. Преко великих личности најбоље се учи историја једног народа, преко организација у оквиру којих су деловали можда још боље. А век Српске народне одбране пун је светлих примера.

{highslide type="img" url="proslave/proslava-srbija4.jpg" width=300 captionText='Прослава'}{/highslide}

Министар за дијаспору у Влади Републике Србије Срђан Срећковић подсетио је да је он први државни секретар који, после низа година присуствује неком скупу Српске народне одбране у домовини:

- Желим да верујем да је наша држава коначно спремна да стави тачку на прошлост. Све што је последњих деценија «сенчено» у уџбеницима историје заслужује да добије право име и слику. Српска народна одбрана има своје место, а о еној улози и значају можда најбоље говори век постојања, јер је то јубилеј којим могу да се похвале само малобројне организације и институције.

У свом надахнутом говору, председник Српске народне одбране у Америци Славко Пановић подсетио је да се историјски догађај о оснивању Народне одбране десио управо у престоном Београду који је, уз опште одобравање присутних, назвао најлепшим градом на свету:

- Било је то, према историјским изворима, 8. октобра 1908. године. Од оснивања је Народна одбрана била национална и патриотска организација, изнад монархије и политичких странака са једним јединим циљем – да брани српство. На граници стоји камен међаш с натписом: «Слобода или смрт!» Крај међаша српски народ на вечитој стражи, спреман на одбрану. Само син долази да смени оца, ћутке и без поговора. Двоумља нема: разводник није потребан, јер се зна где е место; нити треба стражар да каже новој смени шта јој је дужност. Нова смена је на безброј примера научена. Земљо наша, муком намучена!

{highslide type="img" url="proslave/proslava-srbija5.jpg" width=300 captionText='Прослава'}{/highslide}

...

Остатак текста можете прочитати у Слободи.

 

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2024 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.