Вечери Слободе - предавање : Политичка бура у исламском свету: Импликације за Србију

Вечери Слободе 04. 03. 2011.

У петак увече, 4. марта, у седишту СНО у Чикагу Срђа Трифковић одржао је предавање о политичким превирањима у арапском свету под називом Политичка бура у исламском свету: Импликације за Србију. Пред пуном салом др Трифковић је указао на препреке процесу мирне демократизације, а пре свега на вишеслојну сложеност арапског друштва -- са посебним освртом на наслеђе ислама.

По његовим речима,"Неки демократски преображај Блиског Истока по моделу западних либералних друштава није могућ у пракси и није пожељан у принципу, јер из њега могу да профитирају само оне струје које у демократији виде привремено оруђе за трајну шеријатизацију друштва. Основа друштвеног и правног поретка у исламу јесте Куран, коначно и савршено откровење Алахове воље, коју мора да следи и поштује све шта постоји. Алахов суверенитет, пак, непомирљив је са суверенитетом народа који представља суштину демократије."

Трифковић стога сматра да је пожељна стабилизација режима у Египту под војном управом, пре неголи исхитрене реформе под притиском Обамине администрације, од којих би само тврдокорни исламисти попут Муслиманског братства имали користи.

После предавања др Трифковиæ је одговарао на бројна питања присутних, многа од којих су се односила на његово враæање са канадске границе о чему објављујемо детаљан извештај у новом броју "Слободе".

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.