Резолуција 68. Конгреса Српске Народне Одбране у Америци

snd-grbМанастир Нова Грачаница, Треће Језеро, Илиноис, 27. јун 2009.

Делегати 68. Конгреса,

Верни циљевима најстарије српске националне организације у Америци којој припадају и кроз коју делују;

Доследни идеалима утемељеним духовношћу св. Саве, жртвом косовских јунака, Карађорђевих устаника, бораца у ратовима за ослобођење 1912 – 1918, Равногорског покрета 1941-1945 и западних српских земаља 1991-1995;

Решени да у свом даљем раду допринесу заштити основних интереса српског народа у целини а српске заједнице у САД посебно

Усвајају следећу РЕЗОЛУЦИЈУ као обавезу у свом раду и одраз својих стремљења.

Основни циљеви деловања Српске Народне Одбране у САД су:

 • Одбрана интереса српско-америчке заједнице, српског имена и угледа у САД, посебно кроз контакте са законодавним телима и медијима.
 • Неговање и јачање идентитета српске заједнице у Америци.
 • Јачање свестраних веза са Матицом, уз пружање помоћи онима којима је најпотребнија.
 • Ширење мреже месних одбора, повећање и подмлађивање чланства СНО и допринос објективном информисању америчке и светске јавности о стању Срба и српских земаља.

У контексту непосредних изазова српској заједници, доминантан је проблем Косова:

 • Српска Народна Одбрана одбацује чин само-проглашења албанске квази-државе на Косову и Метохији као илегалан, нелегитиман и неморалан.
 • СНО одлучно осуђује признање те творевине од стране САД и неких других земаља као грубо кршење норми међународног права.
 • СНО сматра да је Косово и Метохија нераскидиви део Србије и да сваки додатни споразум мора да буде у складу са Резолуцијом Савета Безбедности 1244.
 • СНО сматра право Србије да пре или касније поврати суверенитет над својим неприкосновеним територијама.
 • СНО упозорава да нема краткорочног политичког интереса нити материјалне или политичке компензације којима се може оправдати а камоли верификовати, кршење територијалног интегритета Србије. Сходно томе, СНО од сваке будуће владе у Београду захтева да одоли свим притисцима који би угрозили статус јужне српске покрајине као дела суверене територије Србије.
 • СНО стоји на чврстом становишту да је повратак изворним принципима Дејтонског споразума и даље гарант опстанка Републике Српске, који се може мењати само од стране међународне заједнице.

СНО остаје доследна у одбрани Српства не препознајући границе ма где Срби живели

 1. Подржава опстанак српског народа у Црној Гори.
 2. Осуђује поступке власти у Подгорици који систематски стварају јаз међу браћом.
 3. Подржава борбу Митрополије црногорско-приморске за опстанак СПЦ као једине канонске православне цркве у Црној Гори.
 4. СНО изражава забринутост због свеопште кризе моралних норми, духовног наслеђа и националног идентитета. Апелујемо на власти у Србије да уреде своју државу на коренима српске традиције и светлог наслеђа наших предака, који једини могу да омогуће стабилност и просперитет српске државе.
 5. СНО у Америци сматра да влада Србије треба да распише РЕФЕРЕНДУМ о уласку Србије у Европску Унију.

СНО у Америци тражи од владе Србије да заштити српску ћирилицу од систематског уништавања.

Поводом 64 годишњице мученичке смрти ђенерала Драже Михаиловића још једном захтевамо да се открије истина о уморству ђенерала као и о злочинима комуниста над српским народом и његовим територијама након Другог светског рата.

СНО у Америци поздравља све у отаџбини и у расејању који воде акцију на расветљавању уморства ђенерала Михаиловића, а коју је покренула Српска Народна Одбрана у Америци.

СНО у Америци остаје одлучна у уверењу да је трајни мир на Балкану могућ само ако српски народ добије једнак третман који уживају други народи у регији, укључујући право Срба на самоопредељење на свим територијама које вековима настањују. Овај принцип остаје важећи без обзира на привремене промене етничке слике тих територија.

Одбор за Резолуцију:

Мр Илија Лубарда
Велибор Соковић
Будимир Сајић

 

Штампа Ел. пошта

 • SPC
 • Dijaspora
 • Svetigora
 • Save Displaced Serbs
 • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.