Резолуција 73. Конгреса СНО

Резолуција 73. Конгреса Српске народне одбране у Америци одржаног 27. јуна 2013. у сали Српске народне одбране у Чикагу, Илиноис

Делегати 73. Конгреса 

- Доследни идеалима утемељеним духовношћу Св. Саве, жртвом косовских јунака, Карађорђевих устаника, бораца у ратовима за ослобођење 1912-1918 , Равногорског покрета 1941-1945 и западних српских земаља 1991-1995.

- Решени да у свом даљем раду допринесу заштити основних интереса српског народа у целини и српске заједнице у Сједињеним Америчким Државама посебно

- Верни циљевима најстарије српске националне организације у Америци којој припадају и кроз коју делују већ 100 година

Усвајају следећу РЕЗОЛУЦИЈУ као обавезу у свом раду и одраз својих стремљења.

Основни циљеви деловања Српске Народне Одбране у САД су:

  1. Одбрана интереса српско-америчке заједнице, српског имена и угледа у САД, посебно кроз контакте са законодавним телима и медијима.
  1. Неговање и јачање идентитета српске заједнице у Америци.
  1. Јачање свестраних веза са Матицом, уз пружање помоћи онима којима је најпотребнија.
  1. Ширење мреже месних одбора, повећање и подмлађивање чланства СНО и допринос објективном информисању америчке и светске јавности о стању Срба и Српских земаља.

Данас, најважнији изазов српском народу је проблем Косова:

- Српска народна одбрана одбацује чин самопроглашења албанске квази-државе на Косову и Метохији као илегалан и нелегитиман.

- СНО одлучно осуђује признање те творевине као грубо кршење норми међународног права.

- СНО сматра да је Косово и Метохија нераздвојни део Србије и колевка српског народа и да сваки споразум мора да полази са тог становишта и да буде у складу са Резолуцијом Савета Безбедности 1244.

- СНО захтева од Владе Србије да не дозволи да било ко са стране одређује судбину српском народу. Очување Косова у саставу суверене територије Србије треба да буде императиван задатак српске Владе, како је утврђено Уставом.

- СНО сматра неприкосновеним правом Србије да пре или касније поврати суверенитет над својим територијалним делом.

Имајући у виду осведочену пристрасност хашког суда, СНО захтева да поштује међународне норме и законе који важе за све.

- СНО стоји на чврстом становишту да је повратак изворним принципима Дејтонског споразума и даље гарант опстанка Републике Српске.

- СНО остаје доследна у одбрани Српства не препознајући границе и подржава опстанак српског народа у Црној Гори и Митрополије црногорско-приморске за деловање СПЦ као једине канонске православне цркве у Црној Гори. Осуђујемо поступке власти у Подгорици које систематски протерују српско становништво и свештенство са територије Црне Горе.

СНО изражава забринутост због свеопште кризе моралних норми, духовног наслеђа и националног идентитета. Апелујемо на власти у Србији да уреде своју државу на коренима српске традиције и светлог наслеђа наших предака, који једини могу да омогуће стабилност и просперитет српске државе.

- СНО у Америци сматра да влада Србије треба да распише РЕФЕРЕНДУМ о уласку Србије у Европску Унију и НАТО пакт.

- СНО у Америци тражи од владе Србије да заштити српску ћирилицу од систематског потискивања.

- СНО апелује на владу Србије да што пре реши проблем национализоване имовине после Другог светског рата и врати их својим власницима.

- Поводом 68. годишњице мученичке смрти ђенерала Драже Михаиловића још једном захтевамо да се открије истина о уморству Ђенерала као и о злочинима комуниста над српским народом и његовим територијама после Другог светског рата. Захтевамо да се питање рехабилитације ђенерала Михаиловића што пре реши. СНО у Америци поздравља у Отаџбини и у расејању све оне који воде акцију на расветљавању уморства Ђенерала Михаиловића, а коју је покренула Српска Народна Одбрана у Америци.

- СНО апелује на власти Србије да се активно укључи у истраживање злочина над Српским Народом од 1990 до данашњег дана.

- СНО у Америци остаје одлучна у уверењу да је трајни мир на Балкану могућ само ако српски народ добије исти третман који уживају други народи укључујући право Срба на самоопредељење на свим територијама које вековима настањују.

- СНО апелује на српске власти да знатно прошире своју сарадњу са Русијом, Кином, Индијом, Бразилом, Јапаном и Јужно-афричком републиком.

- СНО поздравља иницијативу Владе САД на сарадњи са Србијом.

- СНО апелује на Владу Србије да покрене истинску борбу против корупције на свим нивоима.

- СНО апелује на Владу Србије да омогући нормалан живот свом народу.

- Желимо да унапредимо сарадњу са братским организацијама у расејању и активније учешће у важним одлукама српске владе и скупштине.

СНО поздравља духовно и морално вођство СПЦ као и Епископски савет за Америку, као посебно хуманитарне активности Краљевске куће Карађорђевића.

Одбор за Резолуцију

73. Конгреса СНО у Америци

Штампа