Резолуција 60. Конгреса СНО

Победа демократије у Србији и Југославији, остварена сувереном народном вољом у септембру 2000. године, отворила је нашем народу пут повратка слободарским идеалима наших предака и могућност интеграције у породицу слободних европских држава. Српска народна одбрана у Америци поносна је што је подршком демократским снагама у отадзбини и сама, у складу са својим могућностима, допринела рушењу злочиначке владавине комунизма оличене у режиму њеног последњег диктатора који је свргнуг у великом народном покрету после изборног пораза.

Данас, под председништвом др Војислава Коштунице, наша отадзбина ужива пуну подршку Српске народне одбране која, верна својим освештаним традицијама, остаје увек спремна да властитим радом допринесе опоравку и бољитку нашега народа у условима који се суштински разликују од раздобља искушења и страдања у последњој деценији двадестога века.

Српска народна одбрана, одана моралним и духовним вредностима нашега народа оличеним у Српској православној цркви, остаје доследна својим програмским начелима да, пре свега, служи интересима српског народа, како у дијаспори тако и у отадзбини.

Задаци који стоје пред Српском народном одбраном у Америци у години која је пред нама односиће се на даље јачање укупних позиција српске заједнице у Сједињеним Америчким Државама, снажењу комуникације унутар српске заједнице и саборном раду на остваривању утврђених циљева.

Пред Српском народном одбраном је важан задатак обнављања угледа српског народа, наше културе, духовних и културних вредности, укупне националне баштине Срба која је у протеклој деценији била систематски демонизована у америчкој политичкој и академској јавности.

Српска народна одбрана ће се и даље залагати да се политички проблеми на Балкану решавају мирним путем, а да се српско национално питање убудуће решава у складу са начелима грађанских и људских права, слободе и владавине права.

Српска народна одбрана настојаће да код нове америчке администрације представи аутентичне интересе српског народа и понуди своје услуге у њиховим решавању.

Изнад свега, Српска народна одбрана остаје одана подршци избеглицама и страдалницима из српских земаља у ратовима последње деценије. Уз поздрав ревидирању судске неправде нанете ђенералу Дражи Михаиловићу, препоручује да се достојно означи место где је ђенерал положио свој живот на олтар отадзбине.

Наша подршка браћи у отадзбини треба, такође, да обухвати све области привредног и технолошког развоја у којима наши истакнути стручњаци у дијаспори могу да помогну бржем економском опоравку земље.

Остајемо уверени да су наши идеали подударни са идеалима стваралаца америчке нације и да улазимо у раздобље обнове традиционалног пријатељства између српског и америчког народа. Српска народна одбрана спремна је да и убудуће даје важан допринос снажењу српско-америчких политичких, културних и пословних веза.

Српска народна одбрана се обавезује да својим даљим радом додатно снажи српски идентитет у америчкој дијаспори и да стално манифестује нашу одлучну посвећеност идеалима слободе и демократије.

ЧИКАГО, 23. ЈУНА 2001

Resolutions Commettee Members:
Никола Марић, Фр. Живко Кајевић, Драган Ћирић

Штампа