Резолуција 72. Конгреса СНО

Резолуција 72. Конгреса Српске народне одбране у Америци одржаног 30. јуна 2013. у сали Српске народне одбране у Чикагу, Илиноис

Делегати 72. Конгреса

- Доследни идеалима утеме-љеним духовношћу Св. Саве, жртвом косовских јунака, Карађорђевих устаника, бораца у ратовима за ослобођење 1912-1918 , Равногорског покрета 1941-1945 и западних српских земаља 1991-1995.

- Решени да у свом даљем раду допринесу заштити основних интереса српског народа у целини и српске заједнице у Сједињеним Америчким Државама посебно

- Верни циљевима најстари-је српске националне организаци-је у Америци којој припадају и кроз коју делују

Усвајају следећу РЕЗОЛУЦИЈУ као обавезу у свом раду и одраз својих стремљења.

Основни циљеви деловања Српске Народне Одбране у САД су:

1. Одбрана интереса српско-америчке заједнице, српског имена и угледа у САД, посебно кроз контакте са законодавним телима и медијима.

2. Неговање и јачање идентитета српске заједнице у Америци.

3. Јачање свестраних веза са Матицом, уз пружање помоћи онима којима је најпотребнија.

4. Ширење мреже месних одбора, повећање и подмлађивање чланства СНО и допринос објективном информисању америчке и светске јавности о стању Срба и Српских земаља.

Данас, најважнији изазов српској заједници је проблем Косова и Метохије:

- Српска народна одбрана одбацује чин самопроглашења албанске квази-државе на Косову и Метохији као илегалан, нелегитиман и неморалан.

- СНО одлучно осуђује признање те творевине као грубо кршење норми међународног права и подржава одбијање већине земаља-чланица УН да подлегну притисцима за признање.

- СНО сматра да је Косово и Метохија нераздвојни део Србије и колевка српског народа и да сваки споразум мора да полази са тог становишта и да буде у складу са Резолуцијом Савета Безбедности 1244.

- СНО захтева од Владе Србије да не дозволи да било ко са стране одређује судбину српском народу. За њих отаџбински идеал и љубав према колевци српства - Косову и Метохији мора да стоји изнад свих осталих интереса. Очување Косова у саставу суверене територије Србије треба да буде императиван задатак српске Владе.

- СНО сматра неприкосновеним правом Србије да пре или касније поврати суверенитет над својим територијалним делом.

- Скорашњи договори власти у Београду и Приштини отварају могућности за исходе који никако нису у складу са горе наведеним принципима и сматрамо их исхитреним и у крајњој линији штетним за Србију, Србе и народ на Косову и Метохији.

Имајући у виду осведочену пристрасност хашког суда, СНО не одобрава изручење српских оптуженика тој квази-правној институцији. Она је створена не ради правде и истине, већ ради остварења политичких циљева сила које су тај суд основале и које га финансирају.

СНО упозорава да нема краткорочног политичког интереса нити материјалне или политичке компензације којима се може оправдати а камоли верификовати, кршење територијалног интегритета Србије. Сходно томе, СНО од сваке будуће владе у Београду захтева да одоли свим притисцима који би угрозили статус јужне српске покрајине и осталих територија Српских земаља на делу суверене територије Србије.

- СНО стоји на чврстом становишту да је повратак изворним принципима Дејтонског споразума и даље гарант опстанка Републике Српске.

- СНО остаје доследна у одбрани Српства не препознајући границе и подржава опстанак српског народа у Црној Гори и Митрополије црногорско-приморске за деловање СПЦ као једине канонске православне цркве у Црној Гори. Осуђујемо поступке власти у Подгорици које систематски протерују српско становништво и свештенство са територије Црне Горе.

СНО изражава забринутост због свеопште кризе моралних норми, духовног наслеђа и националног идентитета. Апелујемо на власти у Србији да уреде своју државу на коренима српске традиције и светлог наслеђа наших предака, који једини могу да омогуће стабилност и просперитет српске државе.

- СНО у Америци сматра да влада Србије треба да распише РЕФЕРЕНДУМ о уласку Србије у Европску Унију и НАТО пакт.

- СНО у Америци тражи од владе Србије да заштити српску ћирилицу од систематског уништавања.

- СНО апелује на владу Србије да што пре реши проблем национализације имовине после Другог светског рата.

- Поводом 67. годишњице мученичке смрти ђенерала Драже Михаиловића још једном захтевамо да се открије истина о уморству Ђенерала као и о злочинима комуниста над српским народом и његовим територијама после Другог светског рата. СНО у Америци поздравља у Отаџбини и у расејању све оне који воде акцију на расветљавању уморства Ђенерала Михаиловића, а коју је покренула Српска Народна Одбрана у Америци.

- СНО апелује на власти Србије да се активно укључи у истраживање злочина над Српским Народом од 1990 до данашњег дана.

- СНО у Америци остаје одлучна у уверењу да је трајни мир на Балкану могућ само ако српски народ добије једнак третман који уживају други народи укључујући право Срба на самоопределење на свим територијама које вековима настањују. Овај принцип остаје важећи без обзира на привремене промене етничке слике тих територија, од Косова и Метохије до Српске Крајине. Сходно томе, наставићемо да од Владе САД захтевамо битно другачији приступ на свим територијама где су Срби живели и живе пре распада Југославије.

- СНО апелује на српске власти да знатно прошире своју сарадњу са Русијом, Кином, Индијом, Бразилом, Јапаном и Јужно-афричком републиком.

- СНО поздравља иницијативу Владе САД на сарадњи са Србијом.

- СНО апелује на Владу Србије да заустави корупцију на свим нивоима.

- СНО апелује на Владу Србије да омогући нормалан живот свом народу.

Одбор за Резолуцију

Др. Првослав Андрејевић, Раде Вујовић и Радован Продановић

Штампа Ел. пошта

  • SPC
  • Dijaspora
  • Svetigora
  • Save Displaced Serbs
  • Srbi za Srbe
© 2018 Портал Српске народне одбране у Америци. Сва права задржана.
Joomla! је слободан софтвер објављен под GNU General Public License.