Свом ратном комаданту

Никодије МихајловићЈа сам живи сведок страшних догађаја од 6. априла 1941. г. Немачка, Италија и њи хови сателити ударише на Краљевину Југославију и окупираше је за 15. дана. Од Краљевске војске одвојише Србе и отераше у немачко ропство. Остале пустише на слободу.

Постало нам је свима јасно да су сви били у служби непријатеља осим Срба. Гледао сам наш народ тог времена како је тужан и забринут. Многи проричу да ће ропство бити дуже него под Турцима, јер је сва Европа под окупацијом.

Стиже добра вест да официр по имену Драгољуб-Дража Михаиловић не признаје капитулацију, већ наставља борбу против окупатора, развијајући барјак на Равној Гори. Остарели ратници Солунци, распитују се где је Равна Гора желећи да се и они прикључе.

У селу се формира Месни одбор Равногорског покрета а њихов први задатак беше да састaве списак омладине од 16 година па навише и направе распоред за вежбе. Ми смо вежбали на висоравни изнад села Зимовника, а песма се орила “Од шеснаест па навише, чика Дража мобилише”. Појавила се радост на лицу, као да је слобода дошла. Неки кажу да је чича Дража дар од Бога Србима када им је најпотребнији.

Прилажем 1.000 долара за проналазак гроба нашег чича Драже, најправеднијег јунака двадесетога века.

Никодије Михајловић, село Годачица, Краљево, бивши војник краљевске војске у Отаџбини, омладински батаљон Прве Жичке бригаде Другог Равногорског корпуса.

Штампа