Прво рочиште о рехабилитацији Драже Михаиловића 16. септембра

draza-mihajlovic-sudjenjeПрво рочиште у поступку за рехабилитацију комаданта Краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића заказано је за 16. септембар, у Вишем суду у Београду, саопштио је данас тај суд. Захтев за рехабилитацију поднео је 2006. године његов унук Војислав Михаиловић, затраживши поништење пресуде од 15. јула 1946. године, којом је Дража Михаиловић осуђен на смрт, уз претходно одузимање свих грађанских права.

Убрзо после те пресуде, Дража је стрељан као држани непријатељ "број један", а до данас није јавно објављено где је и када убијен, нити где је тело покопано.

Пошто је захтев Војислава Михајловића био без пропратне документације, суд се, да би могао да одлучује о том случају, обратио Историјском архиву у Београду, као и Војном архиву.

Захтеву за рехабилитацију и враћање грађанских права Дражи Михаиловићу придружили су се, 26. фебруара 2009. године, Српска либерална странка, с академиком Костом Чавошким на челу, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и професорка међународног права Смиља Аврамов.

Рочиште ће, како је саопштено, бити одржано 16. септембра, у згради Вишег суда у Тимочкој улици број 15, у судници 32, с почетком у 13 сати.

Штампа