У Британској архиви пронађен документ о стрељању Драже

У Британској краљевској архиви пронађен је документ који крије тајну о стрељању ђенерала Драже. Међу неколико десетина хиљада страница Британског краљевског архива који се односе на Србију од 1941. до 1946. године, пронађен је и фајл заведен под именом - Дража Михаиловић. Датум: 17. јул 1946. године. То је управо датум стрељања овог генерала Краљевске војске Југославије, бившег начелника штаба Врховне команде. Верује се, стога, да је управо то дуго тражени документ који крије егзактне податке о месту, начину и времену његовог стрељања.

У Лондону пронађен је фајл заведен под именом - Дража Михаиловић. Датум: 17. јул 1946. године

Документ је, међутим, под двоструком заштитом поверљивости. Једна од њих носи печат британског Форин офиса. У року од неколико наредних дана Комисија за утврђивање истине о погубљењу Драже Михаиловића затражиће од Форин офиса скидање ознаке тајности. А већ је добила уверавања да ће то бити и учињено. Претходно мора бити испоштована процедура, и наше Министарство правде мора да проследи захтев. Након што стигне званична потврда Форин офиса, делегација Комисије за утврђивање истине о стрељању Драже Михаиловића боравиће још једном у Лондону с циљем да се документ донесе у Србију.

Слободан Хомен, државни секретар Министарства правде, објашњава да с обзиром на то да је документ заштићен није било могуће открити његову садржину.

Пронашла га је трочлана делегација комисије, која се пре три дана вратила из Велике Британије, где су јој на увид стављени сви осим једног докумената Британског краљевског архива, који чува и документа британских обавештајних служби.

Делегација је пред собом имала неколико десетина хиљада страница документа који говоре о периоду од 1941. до 1946. године.

Са аспекта историчара врло су интересантна и могла би да баце потпуно ново светло на историјске догађаје у Србији. У неколико десетина фајлова помиње се и име Драже Михаиловића. Тај део документације је ископиран и предат комисији. Када проучи целу документацију њена садржина биће објављена - каже Хомен.

Откривени су и документи британских служби о државном удару у Србији у ноћи између 26. и 27. марта 1941. године, када је збачен кнез Павле и формирана нова влада. Ови документи, похрањени такође, у Британском краљевском архиву бацају објективну слику на мартовски државни удар окончан у зору, којим је поништено тек потписано приступање Југославије Тројном пакту, а режим кнеза Павла оборен, те образована нова влада. У сваком случају, на десетине хиљада страница досијеа неумитни су доказ да су Србија и бивша Југославија биле битна интересна зона Британије и њених обавештајних служби

Штампа