76. Конгрес Српске Народне Одбране у Америци

76 kongres 02
 
​Манастир Нова Грачаница, 
Треће Језеро, Илиноис
24. јун 2017. године

Видовданска прослава и конгрес Српске народне одбране у Америци нераскидивно су повезани током дуге историје наше организације. Видовданска етика, морал и предање дубоко је уткано у срж постојања СНО и све оно што се чини током године треба да буде прожето Видовданом јер је то камен-међаш нашег опстајања и заветне поруке јунацима који су за крст часни и слободу златну жртвовали за малена царство и освојили оно небеско, у једној часној и пожртвованој борби којом се данас одређујемо као народ посебне сорте и врсте.

Видовдан не слави пораз, он слави нашу решеност да не пристанемо на ропство, слави нашу веру да само радом и жртвом постижемо оно што нам је записано као народу како би имали милост Божију. Некада су то животи, некада дела добротворства, некада помоћ онима којима је потребно, некада одлуке које морају да имају етичност и правдољубивост Видовдана. 

У том смислу, Видовдан је одредница Српске народне одбране преко једног века. Наши претходници, који и данас нас и наше генерације гледају одозго из Небеске Србије, давали су све од себе како би тај дух што више уткали у живот свог времена и у томе су успевали, а данас ми сваког Видовдана процењујемо колико успевамо да се носимо с тим великим бременом. Они данас бивши оставили су нам много и на нама је да то одржимо и спроведемо у овом тешком и превртљивом 21. веку.

За оне који читају наше новине из Отаџбине, морамо да дамо једну напомену. Не можемо ми у Америци славити наше народне празнике увек у тај дан, како се то чини у Отаџбини, јер је природа живота другачија и пошто велика већина народа ради, тешко је одвојити среду или четвртак вече, после напорног радног дана, да се дође на неку прославу – зато су и наше светковине некад викенд пре или после актуелног празника. Тако је ове године СНО одлучила да свој 76. конгрес и Видовданску прославу одржи мало раније, 24. јуна. 

76 kongres 01

Конгрес је отпочео званично са радом у 9 часова ујутру и после отварања и извештаја Верификационог одбора о броју делегата, сви присутни су из велике сале прешли у Манастир Нова Грачаница како би присуствовали Литургији и помену свим српским јунацима од Боја на Косову пољу до данас, оснивачима и председницима Српске народне одбране и свим преминулим члановима СНО са посебним нагласком на 40-годишњи помен истакнутом српском родољубу и једном од уредника „Слободе“ Драгиши Кашиковићу (Хаџићи, 9. август 1932 — Чикаго, 19. јун 1977) и његовој малолетној поћерки Иванки Милошевић који су стравично уморени од стране југословенске Удбе у канцеларији СНО на тадашњој адреси Вест Норт авенији бр. 3909, у Чикагу. После присуства помен-парастосу, делегати су се вратили и наставили радни део конгреса. 

Конгрес је изабрао за председника Конгреса дугогодишњег истакнутог члана СНО Петра Самарџију који је успешно водио и прошли конгрес. Потпредседник је био Драган Селаковић а секретар Александар Павловић.

У поздравној речи Председника СНО Небојша Живковић је поздравио све присутне делегате и госте и захвалио им се на досадашњем ангажовању у оквиру активности организације. Уједно је искористио прилику и дао свој годишњи извештај (посебно штампан у овом броју), који је прочитан и у писаној форми подељен свим присутним са активностима у протеклих 12 месеци. Извештај председника је усвојен са похвалама присутних делегата.

После председничког извештаја прочитани су упућени поздрави Конгресу, при чему се СНО захвалила свим организацијама, установама, одборима и појединцима који су послали поздраве.

У Одбор за резолуцију и поздраве изабрани су Петко Петровић, Душан Стојковић и Стефан Златановић, а традиционално Кандидациони одбор је састављен од новоизабраног председника и председника Месних одбора СНО и он саставља листу Централног одбора СНО. 

Петко Петровић, генерални секретар СНО је дао свој усмени годишњи извештај у коме је напоменуо је да је ова година била успешна и да се радило на више пројеката. Спеменуо је да се у писаном извештају председника може видети већи део активности које смо имали прошле године. Такође, као секретар је радио на пријему нових чланова у СНО као и на ширењу идеје СНО у Чикагу и околини. Посебно је напоменуо да је Ђурђевдански уранак по први пут организован у цркви у Брукфилду у којој је члан и да је уранак био много успешнији него ранијих година. Сређивање канцеларија и библиотеке СНО је била једна од његових активности, у којима је својим професионалним саветима помогао и већину посла одрадио.

Извештај Уређивачког одбора листа „Слобода“ поднео је његов Главни и одговорни уредник, а по рангу и Председник СНО, Небојша Живковић. Он је објаснио функционисање листа и указао да је већ дуги низ година лист у тешкој финансијској ситуацији јер се претплате не шаљу на време и редовно. Било је потребно време да се уведе нови компјутерски систем којим би се евидентирале све промене и евиденција претплатника и њихове доспеле и недоспеле обавезе. Надоградњу старог система са новим елементима и евиденцијом уплата и датумима бесплатно је урадио Драган Ћирић, а софтвер са релационом базом података купљен је донацијом председника СНО. Бригу о освежавању података у бази преузео је члан Синиша Мандић. Стално се радило на унапређењу листа и што бољем квалитету, али то није значајно повећало број претплатника. Трошкови листа су већи од прихода већ низ година и неки нови потези су неопходни како би се сачувао сам лист и традиција дуга 65 година, био је закључак Уредника.

Благајник Раде Раковић и рачуновођа Мића Антонијевић дали су и писане и усмене извештаје, при чему су констатовали и претходну опсервацију да су највећи трошкови везани за штампање и издавање листа „Слобода“. У протеклом периоду расходи су били већи за $2,000.00 од прихода. Некада та разлика је надомештавана из неких посебних активности СНО које више нису актуелне.

Хвала Богу, Суд части СНО констатовао је да није било никаквих проблема и није било потребе да суд заседа по било ком основу, рекао је Председник Суда части Славко Бабић.

Раде Раковић, домаћин Дома СНО и седишта организације у Чикагу, дао је свој краћи усмени извештај. Дом СНО је у добром стању, није било већих поправки. Кров је још једном премазан посебном смесом како нас не би изненадила нека огромна временска непогода а све мање мајсторије које су биле потребне је домаћин дома сам обавио. Канцеларије су заиста лепо сређене и све функционише како је замишљено. Зграда СНО је на лепом и доступном месту, одржава се због нас самих и вредности коју чува.
76 kongres 03

Потом су прочитани извештаји Месних Одбора СНО. У једном од њих, председник Месног одбора из Северног Чикага Градимир Марковић сматрао је да није довољно наглашена њихова донација од $1,000 долара за обнову школе близу Ужица, као ни прилози за Божић и Нову Годину. Председник МО СНО из Источног Чикага у Индијани Јован Ивановић дао је свој извештај у коме је назначио активности Одбора. Месни одбор из Лос Анђелеса, уз жеље за успешан конгрес и будући рад СНО у Америци, напоменуо је да и поред квалитетних написа наших сарадника наш лист „Слобода“ не добија нове читаоце ни претплатнике.  Закључак је да је садржај а не само квалитет чланака одлучан за напредак листа. 

Извештај Одбора за резолуцију и поздраве 76. конгреса СНО саопштен је у виду Резолуције коју доносимо на посебном месту у овом броју.

После претресања главних извештаја одбора Конгреса, делегати су имали прилике да разговарају и доносе предлоге за будући рад. Једно од првих тема за дискусију био је лист „Слобода“ где је речено да је у последњих десетак година опажен тренд опадања броја претплатника јер је време учинило своје и они више нису са нама а они у поодмаклим годинама више и не могу да читају, па се претплате отказују. Такође, велики део претплатника своје обавезе не измирује на време па су тако неки заостали и преко 3-5 година, а којима су и раније, али и најскорије послата писма са напоменом да ће бити скинути са дистрибутивне листе, што је већ учињено за оне баш најзаборавније. Делегати су предложили да се морају донети неке мере у смислу консолидације листа и усвојени предлог је да се за наредни период, који може бити краћи или дужи у зависности од резултата, лист „Слобода“ штампа једном месечно уместо два пута, као што је то до сада био случај, с тим да цена претплате остане иста. Некада је лист излазио и недељно, па онда смањен на три, па на два издања месечно. Свако време носи своје бреме, па и данашња интернет генерација се све више ослања на дигиталне комуникације а штампана издања остају по страни. 

Дискутовано је на тему више ангажовања на националном пољу. Такође, речено је да СНО прослеђује хуманитарне апеле и другим организацијама који се баве тим послом, као што су: Српска Братска Помоћ, Срби за Србе и сл.

На питање Душана Стојковића покренута је тема о бинго дозволи коју има СНО и каква је тренутна ситуација. СНО је 10 година из тог фонда помагала своје активности око издавања „Слободе“ и попуњавала Фонд Михајла Пупина за доделу стипендија српским студентима у Србији, Републици Српској и Црној Гори. Променом закона о бингу у Чикагу и околини је смањена профитабилност и самим тим износ који је СНО добијала од бинга је протеклих година прво преполовљен па сада и смањен на 20% од износа који смо добијали пре 4-5 година. Договорено је да се ускоро оснује група која ће у име СНО радити на овом питању.

То су биле главне теме у дискусијама, а потом је на предлог Владе Бјелопетровића и Петра Самарџије разрешена стара управа. 

Петар Самарџија је предложио да стара управа преузме дужност и у овој години и да председник остане Небојша Живковић. Предлог је прихваћен и Небојша Живковић је поново изабран за председника СНО у Америци односно њеног Централног Одбора. Новоизабрани Председник СНО Небојша Живковић се још једном захвалио на поверењу уз обећање да ће достојно бити на челу најстарије српске националне организације у Америци (када кажемо „националне“ овде се мисли да своје одборе има на територији целе Америке).

Потом је Небојша Живковић прочитао листу чланова нове управе са неколико измена. Један од досадашњих потпредседника Душан Стојковић је изјавио да због породичних и пословних обавеза не може да прихвати да обавља ову функцију у наредној години. Листа предложених чланова нове управе тј. Централног одбора СНО, поред председника Живковића, укључује потпредседнике Милорада Софреновића, Драгана Селаковића и Мићу Антонијевића, секретар, благајник и рачуновођа остају исти. Извршни одбор је допуњен Душаном Иванчевићем и Јованом Ивановићем. Координатор за источну обалу остаје Ђорђе Јовановић, за Западну Миле Николић, а за Северо-запад нови координатор је Драган Вујошевић.

Овај предлог је једногласно усвојен и тако је формирана нова управа за 2017-2018 годину. Заклетва је померена за Видовданску Академију од 18:00 када је нова управа положила заклетву у присуству свештеника. 

Конгрес је затворен молитвом после које је организован посни ручак. 

Инфо служба СНО

Штампа